Diverse
DIVERSE | Ce ar fi păţit un violator pe vremea lui Ştefan cel Mare: penisul îi era tăiat sau bărbatul era incendiat în piaţa publică
Violul era considerat un delict grav în Evul Mediu. Pedepsele variau, însă, în funcţie de averea femeii agresate, dar şi de poziţia socială a violatorului. În general, pentru oamenii de rând pedepsele în ţările româneşti erau cumplite, incluzând umilire, schingiuire şi mutilare.
Violul a fost considerat un delict din toate timpurile, începând cu Antichitatea. Pedepsirea acestei fapte a variat, însă, de la o perioadă la alta şi în funcţie de percepţia societăţii asupra femeii şi a rolului sexelor în societate.
Cele mai cumplite pedepse erau aplicate violatorilor în Evul Mediu, în special dacă agresiunea era îndreptată asupra unei femei cu stare sau, mai grav, asupra unei fete virgine, compromiţându-i şansele de a se căsători. În privinţa violului, legislaţia medievală românească s-a dovedit mult mai dură decât cea occidentală, incluzând mutilarea, umilirea şi chiar pedeapsa capitală, indiferent de condiţia socială a celor implicaţi.
În Anglia şi Franţa violatorii scăpau basma curată
Istoricii mentalităţilor şi a legislaţiei medievale din Anglia şi Franţa prezintă o realitate dură a femeii, victimă a violului. Practic, o tânără violată risca stigmatizarea. Totodată, şansele ca acesta să se mărite deveneau aproape nule. Nimeni nu dorea să ia de nevastă o femeie deflorată de un necunoscut şi care ar putea purta rodul unui alt bărbat. Totodată, societatea medievală incrimina femeia, acuzând-o că l-ar fi provocat pe violator, în special în cazul tinerelor necăsătorite şi al văduvelor.
Tocmai de aceea mulţi violatori scăpau nepedepsiţi, fiindcă victimele ascundeau infracţiunea, de frică şi de ruşinea comunităţii. Multe dintre acestea, spune Zoë Eckman în studiul său ”An Oppressive Silence: The Evolution of the Raped Woman in Medieval France and England”, preferau să ascundă violul sau, mai rău, să apuce calea prostituţiei.
Citeste mai mult aici!