Diverse

DIVERSE | Ce alimente vă afectează tiroida

O glandă micuţă, de doar 20 de grame, vă poate răvăşi întreg organismul dacă funcţia ei este perturbată. Evitarea anumitor alimente vă poate ajuta să vă menţineţi funcţia tiroidiană în limite normale.
Dintre toate glandele endocrine, tiroida are cel mai des de suferit. Iodul este mineralul care are proprietatea de a o ajuta să se menţină sănătoasă.
Vegetarienii, mai expuşi
“Se consideră că vegetarienii sunt mai expuşi problemelor tiroidiene pentru că majoritatea evită consumul de sare. Însă ei uită că acea cantitate de sare pe care o conţin, în mod natural, unele alimente este total lipsită de iod, iar acest mineral este decisiv pentru susţinerea activităţii normale a tiroidei. De asemenea, zincul, seleniul, cuprul şi fierul reglează funcţiile glandei tiroide. Astfel, lipsa din organism a unuia dintre aceste minerale amplifică simptomele unei persoane cu disfuncţie tiroidiană”, explică dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.
Varza şi conopida blochează iodul
“În meniul nostru, în general, şi în cel al persoanelor cu disfuncţii tiroidiene, în special, trebuie să fie incluse cât mai rar, şi în cantităţi mici, varza, cartofii, conopida şi porumbul pentru că acestea conţin nişte substanţe ce blochează absorbţia iodului în organism”, susţine dr. Luca.
Ne influenţează pofta de mâncare
“Hormonii tiroidieni sunt implicaţi în reglarea poftei de mâncare, a tranzitului intestinal şi a ritmului inimii. Dacă o persoană experimentează episoade de insomnie, are dereglări de ciclu menstrual sau i se usucă foarte tare pielea, cel mai probabil suferă de hipotiroidie”, explică medicul.
Nervozitatea, un simptom
“Unele persoane cu hipertiroidie slăbesc fără motiv, sunt mai nervoase şi au un tremurat al mâinilor. De asemenea, mulţi pacienţi acuză senzaţia de «nod în gât», îngroşare a gâtului sau chiar o modificare a vocii. În astfel de situaţii, se recomandă controlul endocrinologic şi analize de laborator pentru stabilirea diagnosticului”, ne sfătuieşte specialistul.
“Nodulii tiroidieni sau creşterea glandei pot fi depistaţi la ecografie.” – Dr. Laurenţiu Luca
“Scintigrafia, puncţia şi biopsia sunt investigaţii necesare în cazul suspiciunii de cancer tiroidian.” – Dr. Laurenţiu Luca
“Soia le este interzisă persoanelor care suferă de tiroidă.” – Dr. Laurenţiu Luca

Sursa: ziarulring.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page