DIVERSE | Ce alimente ne ajută să slăbim iarna!
Odată cu răcirea vremii, apetitul fiecărei persoane se modifică. Cu cât zilele vor fi mai reci, cu atât vom avea mai multă poftă de mâncare. Frigul este un „mare consumator de energie”, iar din cauza lui fie ne îngrăşăm, fie slăbim.
„Dacă stăm în frig, pierdem kilograme. Însă noi, «modernii» petrecem mai mult timp la căldură şi tindem să mâncăm mai mult şi mai nesănătos pe timp de iarnă”, atrage atenţia medicul Corina Zugravu, specialist în nutriţie.
Aşadar, ce este bine să mâncăm pentru a nu ne îngrăşa?
Ardei iute şi usturoi
De fiecare dată când mâncăm, temperatura corpului creşte. Acest proces are loc indiferent de hrana consumată. Există alimente care stimulează creşterea temperaturii mai mult decât altele.
Produsele bogate în proteine sunt mai „călduroase” decât cele bogate în amidon.
„Şi alimentele picante ne pot încălzi, deoarece ajută la circulaţia sângelui. Ingredientele înţepătoare, precum ghimbirul, ardeiul iute sau usturoiul, sunt recomandate în timpul iernii”, spune medicul Luigi Gratton, consultant Herbalife şi colaborator al Centrului pentru Nutriţie Umană, din cadrul Universităţii din Los Angeles.
Medicii români, specializaţi în nutriţie, recomandă cerealele şi „grăsimile bune”, din vegetale. Cerealele, pâinea integrală, soia, fasolea, lintea, hrişca, mazărea, porumbul sunt alimente foarte sănătoase, care dau energie organismului şi îl încălzesc. Aceste produse ne aduc calorii multe, dar într-un mod sănătos, nepericulos pentru siluetă.
„Atuul lor îl constituie proteinele şi grăsimile de calitate”, explică medicul Corina Zugravu.
Alte alimente care conţin „grăsimi bune”, recomandate pe timpul iernii, sunt nucile, migdalele, alunele, sâmburii şi seminţele.
„Sunt o sursă de calorii foarte bună. Studiile arată că persoanele care consumă astfel de produse sunt mai puţin predispuse la „evenimente cardiovasculare”, precum infarctul”, adaugă specialistul în nutriție.
Proteine puteţi asimila şi din carnea de pasăre sau din cea de peşte, precum şi din ouă.
Gogoşari, varză murată şi hrean
Legumele şi fructele ne ajută şi ele să „supravieţuim” peste iarnă. Au rezerve de vitamine, care îi permit organismului să facă faţă virusurilor care îl atacă.
Murăturile, care sunt şi ele pe placul multor români, sunt o sursă foarte bună de vitamina C.
„Gogoşarii, varza murată, hreanul pot fi, de asemenea, consumate pentru vitamine”, menţionează medicul Corina Zugravu.
Vitamina C mai poate fi luată din ardei gras, pătrunjel, dar şi din fructele mai exotice, citrice, kiwi. Ceapa şi usturoiul sunt şi ele arme de luptă împotriva frigului care aduce cu el gripe şi răceli.
„Au proprietăţi antimicrobiene, antivirale şi antimicotice”, precizează dr. Corina Zugravu.
La capitolul lichide, sunt de menţionat ceaiurile, supele, şodoul (băutură pre parată din gălbenuş de ou crud, frecat cu zahăr, peste care se toarnă lapte fierbinte).
Supa de pui nu doar că pune la dispoziţie fluidele necesare organismului, dar folosirea ei ca remediu în caz de răceală are şi o bază ştiinţifică.
„Aşa cum orice lichid cald ajută la desfundarea nasului, s-a observat că supa creşte circulaţia la nivelul mucoasei. Aroma ingredientelor din supă ajunge în vapori şi ajută la desfundarea căilor respiratorii”, asigură medicul Luigi Gratton, colaborator la Universitatea din Los Angeles.