Diverse

DIVERSE | Ce activități te mențin în formă după ce ai ieșit la pensie

Odata ce ai terminat cu munca si ai iesit la pensie, poate ca vrei sa stai toata ziua si sa te uiti la televizor la serialele sau la emisiunile tale favorite. Nu e nimic rau in asta, dar, pentru a-ti pastra agilitatea si o buna stare de sanatate fizica si psihica, e bine sa incluzi in rutina ta si cateva activitati mai revigorante, recomanda medicii.

Daca nu ai fost niciodata genul extrem de activ, care sa mearga la sala sau sa faca sport in aer liber, e greu de crezut ca iti doresti sa devii sportiv de performanta la varsta a treia. E indicat, spun specialistii, ca, indiferent de varsta, sa facem putina miscare, in functie de preferinte si de posibilitati. Ai putea incerca sa ridici greutati, sa iti iei o bicicleta medicinala pe care sa pedalezi in ritmul tau sau sa gasesti pe internet clipuri cu diverse forme de gimnastica la domiciliu. 25 de minute de activitate fizica pe zi sunt suficiente pentru a-ti mentine forma si pentru a te dezmorti dupa ce stai nemiscat la televizor.

Daca ti-a placut mereu sa citesti, de ce nu ai face schimb de impresii cu alte persoane pensionate, care au la fel de mult timp liber? Intereseaza-te daca la tine in localitate se organizeaza cluburi de carte la care ai putea participa sau – de ce nu? – poti organiza intalniri saptamanale sau bilunare chiar la tine acasa, cu prietenii si vecinii care au aceeasi pasiune pentru lectura. Cartile ne ajuta la orice varsta sa ne pastram creierul activ si sa mai invatam cate ceva despre lume si viata.

Ti-au placut mereu plantele, dar n-ai avut niciodata timp sa te ocupi de ele? Indiferent ca locuiesti la casa sau la bloc, exista plante care cresc oriunde si pe care le poti ingriji zilnic. Poti sa plantezi florisau poti sa fii practic si sa cultivi inclusiv condimente sau legume care nu au nevoie de conditii speciale, cum ar fi busuiocul, patrunjelul sau ardeii iuti.

In cazul in care te-ai intrebat cine au fost strabunii tai si daca au fost romani sau au venit din alte zone ale lumii, inseamna ca ti-ai dorit mereu sa-ti faci arborele genealogic. N-ai avut niciodata timp pentru a-ti implini acest vis, asa ca acum e momentul!  Daca stii numele si prenumele bunicilor si ale strabunicilor si datele lor de nastere sau cel putin anii, deja posezi informatii importante de la care se poate pleca. Mergi apoi la Arhivele Nationale si fa-ti un permis, iar acolo ti se vor explica pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru cautarile tale. Procesul va fi unul de durata, dar te va tine ocupat cu o activitate interesanta.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page