DIVERSE | Cauzele sforăitului – De ce sforăim și la ce riscuri ne expunem
Sforaitul, o problema din ce in ce mai grava, care ameninta cuplurile şi o relatie fara probleme. Aproape jumatate din oamenii de pe planeta sforaie. Unii ocazional, cand sunt foarte obositi, iar altii in fiecare noapte.
Cauzele sforaitului
Prima cauza a sforaitului este obstructia nazala, care este data de o deviatie de sept, de o rinita cronica hipertrofica sau de o rinita alergica.
O alta cauza a sforaitului este gatul. Pentru ca istmul faringian poate sa fie mai ingustat, din cauza unor amigdale hipertrofiate . Foarte multi oameni le au foarte mari si obstructioneaza calea aerului.
Un alt factor de sforait si de obstructie faringiana a aerului este limba mare si baza de limba. Baza de limba si limba pot fi mai ingrosate si mai mari la un barbat mai in varsta si mai gras.
Daca suntem sedentari si nu facem sport, daca suntem mai obezi, daca suntem mai obositi, daca bem alcool in seara respectiva, aceasta musculatura se atrofiaza, este mai hipotrofica, nu e tensionata si atunci nu tine glota (cavitatea laringelui) deschisa si consecutiv ea se inchide in timpul somnului si atunci apare acest sforait.
Cauzele sforaitului – Riscuri pentru sanatate
Cei care sforaie des pot risca dezvoltarea unor probleme de sanatate grabe, inclusiv apnee obstructiva de somn. Apneea de somn aduce mai multe probleme, inclusiv:
– Intreruperea respiratiei (mai mult de 10 secunde) in timpul somnului.
– Trezirea frecventa din somn, chiar daca nu realizati.
– Presiune asupra inimii. Daca suferiti de apnee obstructiva de o perioada lunga de timp, trebuie sa fiti atent la tensiunea ateriala.
– Aceasta poate cauza extinderea inimii, cu riscuri mai mari de atac de cord si accident vascula cerebral.
Sursa: clicksanatate.ro