DIVERSE | Cât și cum ții alimentele la frigider
Organizarea alimentelor pe rafturile frigiderului este esențială pentru a le menține proaspete cât mai mult timp. Este bine să știi de ce nu este bine să așezi ouăle pe ușa frigiderului și la ce temperatură trebuie să-l reglezi!
Frigiderul este împărțit în 4 zone: cea rece, cea destinată alimentelor proaspete, zona cu o temperatură medie și ușa frigiderului, unde este cel mai cald. Chiar dacă temperatura din frigider este selectată la un anumit număr de grade, ea nu va fi constantă în tot frigiderul, variind de la rafturile superioare la ușa frigiderului. De exemplu, dacă temperatura din frigider este selectată la 4˚C, doar în zona rece se atinge această temperatură.
În zona alimentelor proaspete se înregistrează 4-6˚C, în timp ce în zona intermediară și pe ușa frigiderului se ating 6-8˚C. Este recomandat ca temperatura frigiderului să fie reglată la 4-5 ˚C, iar a congelatorului la -18˚C.
Info
Fructele și legumele proaspete pierd aproximativ 50% din conținutul de vitamine în perioada în care stau la frigider. Din acest motiv, ar trebui să fie consumate în maximum 48 de ore după ce au fost cumpărate.
Ușile, zona cea mai caldă
Deoarece închizi și deschizi frigiderul de mai multe ori pe zi, ușile întră des în contact cu temperatura camerei. Așadar, nu ar trebui să depozitezi pe ele alimente care se strică ușor, cum sunt ouăle sau produsele lactate proaspete. În schimb, aici pot fi ținute sticlele cu suc, cu apă sau cu băuturi, untul, borcanele de condimente ori cele cu dulcețuri.
Zona rece, recomandată alimentelor ușor perisabile
Rafturile inferioare sunt cele unde temperatura se menține constantă, fiind locul unde trebuie păstrate alimentele care se strică cel mai repede, cum ar fi carnea crudă, produsele lactate și ouăle. Tot aici trebuie așezate și pachetele scoase la decongelat sau mâncărurile gătite.
Temperatura scăzută de aici împiedică bacteriile să se dezvolte și să ajungă în alte zone ale frigiderului, protejând astfel toate alimentele. Pentru a se păstra cât mai mult timp proaspete, mâncările gătite trebuie păstrate în vase acoperite. Astfel, nu împrumută mirosul de la alte alimente.
Produsele lactate, cum sunt iaurtul, brânzeturile proaspete sau laptele trebuie păstrate în ambalajul original, iar după deschidere, se acoperă cu o folie de plastic. După ce au fost desfăcute, ele trebuie consumate în maximum 3 zile.
Fructele și legumele, doar în cutii
Unele frigidere sau combine frigorifice au una sau două cutii special create pentru a depozita alimente proaspete, cum sunt fructele și legumele. Ele nu trebuie păstrate amestecate, ci separat, în funcție de sortiment, deoarece timpul de deteriorare este diferit.
Dacă ai această posibilitate, ține fructele într-o cutie, iar legumele în altă cutie. Pentru a se păstra cât mai mult timp, fructele și legumele nu trebuie spălate și cu atât mai puțin băgate umede la frigider, deoarece apa favorizează apariția mucegaiului. Pot fi așezate în pungi perforate, care să permită aerului să circule.
Dacă frigiderul sau combina frigorifică nu are cutii speciale pentru fructe și legume, ele pot fi păstrate pe rafurile din mijloc.
Rafturile superioare
Întrucât pe rafturile superioare temperatura nu este constantă, aici se țin mâncărurile care urmează să fie consumate într-un timp scurt, băuturile, prăjiturile, brânzeturile fermentate fructele și legumele tăiate. Acestea din urmă pot fi păstrate chiar și săptămâni în frigider. Tot aici pot fi puse, în pungi din plastic și verdețurile.
Pentru ca acestea să se mențină proaspete 2-3 zile, udă un șervet sau un prosop, cu care să învelești codițele verdețurilor, înainte să le așezi în pungi. Schimbă șervetul zilnic.
Bine de știut
Roșiile, ceapa, cartofii și dovleceii nu se păstrează în frigider, ci doar la temperatura camerei, în caz contrar nu vor mai avea același gust. Nici pâinea nu trebuie băgată la frigider, deoarece se usucă.
Cât ții produsele în frigider
Carne crudă 1-3 zile
Carne preparată 2-4 zile
Pește proaspăt 1 zi
Pește preparat 2 zile
Supe și ciorbe 2-3 zile
Brânză proaspătă 2-3 zile
Brânză fermentată max. 30 de zile
Fructe și legume 2-5 zile