DIVERSE | Care sunt riscurile anesteziei
Folosită pentru a reduce durerea din timpul operaţiilor, anestezia, indiferent de tipul ei, implică şi anumite riscuri, ca orice alt procedeu medical. Mai ales dacă ai o boală cronică, este bine să ţii cont de ele.
Spre deosebire de substanţele anestezice folosite în trecut, cele moderne sunt metabolizate şi eliminate mult mai rapid de organism, de aceea şi riscurile sunt minime. Mai mult, pentru multe dintre anestezice există şi antidot, tocmai pentru ca acţiunea lor să fie inversată în caz de urgenţă medicală. „Important este de reţinut că anestezia în sine nu poate duce la deces.
O atenţie mai mare trebuie acordată pacienţilor cu diverse alergii, inclusiv alimentare, sau celor cu rude de gradul I, care au avut <<probleme>> la anestezie. În astfel de cazuri se testează toleranţa la anestezic pentru a evita eventuale reacţii alergice care, uneori, pot pune viaţa în pericol“, explică Arleziana Florescu, medic primar ATI, de la Spitalul Sanador din Bucureşti. Copiii de vârste mici, bătrânii şi persoanele care suferă de boli cronice au un risc suplimentar când vine vorba de anestezie.
INFO: Spre deosebire de operaţiile programate, cele realizate în urgenţă au un risc mai mare de complicaţii.
Anesteziile moderne nu au efecte secundare
Neplăcerile care apar uneori după operaţie, cum este durerea de cap, starea de greaţă, cea de somnolenţă sau vărsăturile nu trebuie asociate cu riscurile pe care le presupun anestezia în sine, spun specialiştii.
„Tehnicile moderne, efectuate cu ace foarte subţiri, cu hidratare corectă înainte şi după anestezic, permit reducerea efectelor secundare. Sintagma <<doare pentru că aşa este după operaţie>> nu mai este acceptată la ora actuală“, adaugă medicul. Tocmai pentru că intervenţiile chirugicale au devenit minim invazive, iar substanţele anestezice tot mai complexe, neplăcerile de după operaţie se reduc, iar recuperarea e mult mai rapidă.
INFO: Tinerii au un risc mai mare să sufere de dureri de cap după rahianestezie (cea care se face la nivelul spatelui) spre deosebire de vârstnici.
Dr. Arleziana Florescu, medic primar ATI, Spitalul Sanador, din Bucureşti
Tehnicile moderne, cât şi substanţele folosite în prezent fac din anestezie un act medical sigur, confortabil, uşor de suportat. Chiar şi la intervenţiile de urgenţă, în care nu dispunem de prea mult timp o serie întreagă de măsuri, sunt iniţiate în pre-operator şi continuate în perioada de după operaţie.
În schimb, în cazul intervenţiilor programate se face cu 4-5 zile înainte un consult pentru a i se explica pacientului ce presupune anestezia, dar şi pentru a i se înlătura teama firească pe care o are.
Sursa: clicksanatate.ro