Diverse

DIVERSE | Care este momentul in care trebuie neaparat sa mananci „ceva dulce” si de ce

Orice om poate suferi o cadere de glicemie. Asadar, nu doar diabeticii, ci si oamenii perfect sanatosi pot trece printr-o stare fizica, dar si emotionala proasta care poate fi redresata doar de „ceva dulce”.

Hipoglicemia se instaleaza atunci cand nivelul glicemiei, al glucozei in sange, scade sub 70 mg/dl. Desi diabeticii sunt cei mai predispusi la hipoglicemie, si oamenii perfect sanatosi pot suferi de caderi ale nivelului glucozei in sange atunci cand sar peste mese sau cand depun un mare efort fizic. Hipoglicemia poate aparea si pe fondul consumului excesiv de alcool, precum si al intoxicarii cu anumite substante medicamentoase, printre care se numara si aspirina luata in doze mari.

Confuzia, ameteala, starea de tremurat, durerile de cap, irascibilitatea, ritmul accelerat al batailor inimii, transpiratia, slabiciunea fizica, anxietatea si palirea la fata se numara printre simptomele hipoglicemiei.

Fara „tratament”, hipoglicemia poate duce la lesin, precum si la tulburari comportamentale si la coma.

Cei care trec prin caderi de glicemie, trebuie sa manance „ceva dulce”. Asta nu inseamna neaparat zahar, desi si o lingurita de miere sau o bucata de ciocolata neagra poate redresa nivelul glucozei din sange.

Cel mai indicat este sa consume alimente ale caror nutrienti se transforma treptat in glucoza.

Spre exemplu, este recomandat consumul de proteine in momentul scaderii glicemiei. Proteinele se transforma in glucoza intr-un ritm relativ lent, astfel ca previne oscilatiile bruste ale secretiei de insulina. Carnea slaba, pestele, untul de arahide, nucile si semnintele sunt recomandate in momentele de slabiciune fizica aparuta pe fondul hipoglicemiei.

Produsele din cereale integrale sunt, la randul lor, recomandate in momentul scaderii nivelui glucozei in sange, indiferent ca este vorba de doua felii de paine integrala sau de biscuiti din cereal integrale.

Totodata, fructele si legumele sunt recomandate in combaterea consecintelor hipoglicemiei, cele mai bune fiind merele, portocalele, afinele, bananele, precum si morcovii, fasolea si mazarea.

Toate acestea sunt, in mare, produse alimentare cu absorbtie lenta a glucozei, recomandate in cazurile de hipoglicemie usoara.

Atunci cand simptomele sunt puternice, trebuie apelat la produse cu absorbtie rapida. Practic, un hipoglicemic care abia se mai tine pe picioare, este cuprins de transpiratie si simte ca-i iese inima din piept are nevoie urgenta de 15 grame de glucide rapid absorbabile, cum ar fi 2-3 lingurite de zahar topite in apa, 200 de militri de suc cu zahar sau miere.

Sursa: Lyla.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page