Diverse

DIVERSE | Când și cum dai antibiotice la copii

Dacă ești tentată să dai copilului antibiotice chiar și pentru un banal roșu în gât, oprește-te. Aceste medicamente nu se administrează oricând și oricum!

Nu sunt bune contra febrei

Antibioticele sunt adeseori considerate medicamente bune pentru orice durere sau febră, ceea ce este complet greșit. Niciun antibiotic nu trebuie folosit pentru scăderea febrei. Atunci când copilul face febră, administreasă-i un antitermic (paracetamol), dă-i să bea lichide (ceai, apă) şi du-te la pediatru. Doar medicul poate stabili dacă este vorba despre o infecţie bacteriană sau virală şi cât de gravă este aceasta. Chiar şi unele reacţii alergice se pot însoţi de febră până la 38,5°C, situaţie în care nu este deloc vorba despre o infecţie –  aşa că antibioticele nu au nici un efect.

Nu sunt eficace contra virusurilor

Contrar a ceea ce se crede, antibioticele nu combat maladiile produse de virusuri – răceli, bronșiolite, rujeolă, varicelă, oreion – , doar cele cauzate de bacterii – scarlatina, spre exemplu. Ajută la combaterea infecțiilor bacteriene ale plămânilor, urechii și pielii, gâtului, aparatului urinar.

Există mai mult tipuri de antibiotice: cele cu spectru larg, capabile să combată o mare varietate de bacterii, și cele cu spectru îngust, care „țintesc” o bacterie anume

Cum alegi antibioticul

Numai medicul este în măsură să aprecieze, pe baza examenului clinic al copilului şi a investigaţiilor suplimentare, dacă este necesară administrarea de antibiotice şi care anume. Durata tratamentului și dozele sunt determinate tot de către specialist. Administrarea unor antibiotice extrem de puternice nu face altceva decât să selecţioneze tulpini de germeni rezistenţi, existând apoi riscul unor infecţii grave.

Cum îl administrezi

Totdeauna trebuie alese antibiotice uşor de administrat, de obicei pe cale orală – multe există și în vairanta sirop. Copilul nu trebuie forţat, medicamentul putând să i se dea împreună cu un aliment care-i place. Administrarea unor doze prea mari sau prea mici, la intervale mai lungi sau mai scurte decât cele recomandate, întreruperea tratamentului sau prelungirea lui nemotivată pot genera reacţii adverse grave, pot distruge flora intestinală (care are şi un rol antiinfecţios), pot genera micoze (ciuperci) greu de tratat şi pot, de asemenea, selecţiona germeni rezistenţi la toate antibioticele existente.

Sursa: clickpentrufemei.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page