DIVERSE | Când mintea devine duşmanul tău: 8 moduri să îţi vindeci gânditul în exces şi să regăseşti liniştea
De multe ori, despicatul firului in patru te oboseste. Iti fura linistea si iti otraveste mintea. Aceasta epuizare mentala este asemanatoare participarii zilnice la maraton si de multe ori te impiedica sa iti traiesti viata fericit.
Iata 8 sfaturi sa te vindeci de ganditul in exces si sa-ti regasesti linistea.
1. Gata!
Data viitoare cand mintea va incepe din nou sa creeze scenarii si variante multiple, spune-ti “Gata!”. Apoi concentreaza-te pe altceva.
2. Vizualizeaza
Antreneaza-ti mintea cu tehnici de vizualizare. Cand incepi sa te ancorezi de trecut si sa-ti faci scenarii de viitor, vizualizeaza-te in situatii fericite: pe o plaja, cu picioarele ingropate in nisip, pe marginea unui izvor ascultand apa susurand, in padure ascultand ciripitul cristalin al pasarilor, pe malul oceanului ascultand valurile. Oricare vizualizare care iti creeaza o situatie de bine este perfecta.
3. Respira
Cand mintea o ia “razna” din nou, concentreaza-te pe respiratie. Fii atent la cum inspiri si cum expiri aerul. Incetineste ritmul si respira profund. Relaxeaza-ti maxilarul, desfa pumnul si… respira!
4. Plimba-te
Incalta-te cu o pereche de pantofi sport confortabili, pune melodiile preferate pe iPod si iesi afara. Plimba-te, misca-ti bratele, fa cateva fandari. Concentreaza-te pe fiecare pas pe care il faci. Da atentie modului in care talpa atinge asfaltul, fii constient de modul in care ti se misca corpul. Uita de discutia de acum doua zile cu seful si nu mai iti mai face versiuni de replici pe care ai fi putut sa i le dai sau ce ii vei spune saptamana viitoare.
5. Tine un jurnal
Problemele de ieri si grijile de maine trece-le intr-un jurnal. Iti vei elibera astfel mintea. Iti poti lua un carnetel mic si un pix pe care sa le porti tot timpul cu tine si cand iti vin “idei”, sa ti le notezi in carnetel. Nu e nevoie sa le recitesti.
6. Fa-ti un hobby
Despicatul firului in patru nu este deloc productiv. Dimpotriva, iti da motive sa iti faci reprosuri sau sa iti cauti scuze. Iti creeaza si mai multe probleme in loc sa gasesti solutii la cele prezente. Pentru a scapa de acest obicei, cauta-ti un hobby. Poate iti place sa citesti, sa crosetezi, sa tricotezi, sa mergi cu bicicleta, sa pictezi, sa te ocupi de gradinarit, sa dansezi, sa canti, sa joci ceva. In acest fel, mintea ta va fi ocupata cu altele.
7. Fii constient!
Atunci cand ti-ai ales hobby-ul fii constient, fii prezent si atent la ce se intampla. Nu face lucrurile mecanic, pe pilot automat. Fii constient de fiecare cuvant pe care il citesti. Fii constient de sunetul pe care il scot rotile si pinionul de la bicicleta. Fii constient de fiecare ochi de la crosetat sau tricotat. Fii constient de textura si culorile pe care le folosesti la pictat, de mirosul pamantului cand il muncesti etc.In acest fel iti tii mintea ocupata si nu te vei mai gandi la alte lucruri care sa-ti faca rau.
8. Traieste in prezent
Despicatul firului in patru te ancoreaza de trecut si te face sa-ti vezi viitorul in tonuri gri. Traieste prezentul, asa cum este el, fara sa “imprumuti” probleme din trecut sau din viitor.
Sursa: www.sfatulparintilor.ro