DIVERSE | Când e obligatoriu să munceşti peste program, cât timp şi ce primeşti în schimb
Află dintr-un material ECONOMICA.NET în ce situaţii legea permite angajatorilor să nu îţi plătească orele suplimentare, ce ai dreptul să primeşti în schimbul orelor suplimentare pe care le-ai făcut, dar şi cum te poţi apăra dacă nu ţi-au fost respectate drepturile.
Radu Ionescu, managing partner al casei de avocatură Ionescu şi Sava, vă răspunde la toate aceste întrebări, într-un material ECONOMICA.NET.
- Regula: salariaţii pot face maximum opt ore suplimentare într-o săptămână, potrivit Codului Muncii.
“Durata normală a muncii este de opt ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână, durata maximală neputând depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare”, ne-a spus avocatul Radu Ionescu.
Excepţia: salariaţii pot lucra mai mult de opt ore suplimentare pe săptămână, cu condiţia ca media orelor suplimentare pe care le fac pe o perioadă de patru luni să fie de cel mult opt ore.
Prin excepţie, durata timpului de muncă, care include şi orele suplimentare, poate fi prelungită la peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioada de referinţă de patru luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână, a adăugat avocatul Radu Ionescu.
- Ca regulă, salariaţii nu pot fi constrânşi de angajator să facă ore suplimentare, stipulează Codul Muncii.
Excepţie de la regulă fac cazurile de forţă majoră: incendiu, cutremur, inundaţii, avarii care pun în pericol siguranţa bunurilor şi persoanelor, ne-a spus avocatul Radu Ionescu.
Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident, arată articolul 120 alin. (2) din Codul Muncii.
- Angajatorul nu are dreptul să impună salariaţilor să facă ore suplimentare neplătite, ne-a spus mai avocatul Radu Ionescu.
Orele suplimentare trebuie plătite, atunci când au fost solicitate de angajator, subliniază avocatul.
Atenţie, însă! Dacă ai lucrat suplimentar fără ca angajatorul să-ţi fi cerut explicit asta, atunci nu vei fi plătit pentru munca suplimentară prestată.
“În situaţia în care salariatul a lucrat suplimentar fără o solicitare în acest sens din partea angajatorului, acesta din urmă NU are obligaţia plăţii acestor ore. În acest caz însă nu vorbim de muncă suplimentară, în sensul Codului Muncii”, ne-a explicat avocatul Radu Ionescu.
- Ai dreptul să primeşti ore libere plătite în schimbul orelor suplimentare făcute. Poţi lua aceste libere în următoarele două luni de la data la care ai făcut munca suplimentară.
“Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia. În aceste condiţii, salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru”, se arată în articolul 122 , alin. (1), din Codul Muncii, ne-a spus avocatul Radu Ionescu.
- Totuşi, dacă nu poţi lua orele libere în următoarele două luni de la data la care ai prestat munca suplimentară, legea obligă angajatorul să ţi le plătească prin spor la salariu. Acest spor nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază şi se stabileşte prin negociere în contractul individual sau colectiv de muncă.
“În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 122 alin. (1), în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia”, se arată în articolul 123 din Codul Muncii.
- În perioadele de reducere a activităţii firmei, poţi primi zile libere plătite în contul cărora vei face ore suplimentare în următorul an.
În situaţii de reducere a activităţii firmei, angajatorul poate acorda zile libere plătite salariaţilor, din care pot fi compensate orele suplimentare care vor fi efectuate în următorul an, potrivit articolului 122 din lege.
Dacă ai fost obligat să munceşti suplimentar nejustificat, poţi sesiza ITM şi/sau acţiona angajatorul în instanţă
Angajaţii obligaţi să lucreze suplimentar fără să fi fost într-o situaţie-limită precum cele enumerate mai sus pot sesiza Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) printr-o cerere sau sesizare formulată în scris ori prin poşta electronică.
Cum formulezi şi ce trebuie să conţină sesizarea
“Sesizarea trebuie să cuprindă toate datele de identificare ale salariatului şi ale angajatorului, precum şi date privind locul în care lucrează. Informaţiile trebuie să fie clare şi precise, urmând ca ITM să comunice petiţionarului răspunsul, indiferent de soluţie, în termen de 30 de zile de la data înregistrării sesizării”, ne explică avocatul Radu Ionescu.
Poţi, de asemenea, să îţi ceri drepturile în instanţă
Salariaţii mai au şi opţiunea intentării unor acţiuni în instanţă împotriva angajatorilor, prin care să ceară contravaloarea orelor suplimentare prestate şi neplătite de angajator. Salariatul va introduce cererea la tribunalul în raza căruia are domiciliul.
Trebuie să demonstrezi că angajatorul ţi-a cerut să faci ore suplimentare, dar şi că într-adevăr ai făcut numărul de ore invocat.
“În acest caz, salariaţii trebuie să producă dovezi atât în ceea ce priveşte numărul de ore prestate suplimentar, cât şi asupra faptului că prestarea lor le-a fost solicitată de angajator. Cu titlu de exemplu, simpla prezenţă a angajatului în sediul angajatorului după program, fără ca acest lucru să fi fost solicitat, direct sau indirect, de angajator, nu echivalează cu prestarea unor ore suplimentare, fiind necesar să se demonstreze şi faptul că angajatorul a fost cel care a solicitat rămânerea după program. Solicitarea poate fi şi indirectă – de exemplu prin transmiterea la sfârşitul programului a unei sarcini care necesită mai multe ore de lucru, cu impunerea unui termen-limită strâns (pana la 9 dimineata a doua zi)”, ne-a explicat avocatul Radu Ionescu.
Totuşi, puţini salariaţi şi-au cerut până acum drepturile în instanţă
Salariaţii semnalează foarte rar astfel de abuzuri autorităţilor, iar dacă o fac, preferă să ajungă la o înţelegere amiabilă cu angajatorul, decât să meargă în instanţă, ne-a spus avocatul Radu Ionescu, raportându-se la experienţa sa în acest domeniu.
Astfel de cazuri ajung extrem de rar în instanţă, părţile preferând să ajungă la o înţelegere amiabilă, daca e cazul. Durata unui astfel de litigiu este de aproximativ 18-24 luni pentru obţinerea unei hotărâri irevocabile, a adăugat avocatul Radu Ionescu.
Amenzile pentru angajatorii care abuzează de angajaţi – o palmă părintească pe obraz
Angajatorii care nu respectă legea privind munca suplimentară sunt sancţionaţi cu amenzi de la 1.500 de lei la 3.000 de lei, potrivit articolului 260 (lit. i) din Codul Muncii.