DIVERSE | Brusturele ţine glicemia sub control
Uşor de procurat, dar şi foarte valoros pentru sănătatea noastră. Astfel s-ar putea rezuma brusturele, o plantă banală care se găseşte pe toate drumurile şi care este un remediu de bază în cazul mai multor afecţiuni.
Remediu în cazul diabetuluiCea mai importantă acţiune a rădăcinii de brusture este în diabetul. Fitoterapeuții recomandă persoanelor suferinde o cură de 2-3 căni de ceai din rădăcină de brusture zilnic, timp de 2 săptămâni. Se mai poate folosi şi decoct, din 2 linguriţe de rădăcină (fărâmiţată cât mai mărunt) la o cană de apă şi se beau 2 căni pe zi. Diabeticii pot urma şi o cură cu tinctură de brusture, timp de o lună şi jumătate, când se ia câte o linguriţă de 4 ori pe zi, după masă. Dar, în cazul acestor cure îndelungate, este recomandat acordul şi consultul unui medic specialist care să monitorizeze nivelul glicemiei, existând riscul unei hipoglicemii.
Leac pentru piele
În funcţie de gravitatea situaţiei, un decoct concentrat, tot din rădăcină de brusture poate atenua durerile şi disconfortul create de arsurile superficiale. Preparat din 4-5 linguri de rădăcină la 1 l de apă, decoctul se aplică sub formă de cataplasme pe zona lezată, dar numai când rănile nu sunt foarte grave.
În cazul problemelor estetice de piele, cum sunt acneea, furunculoza sau cuperoza, frunzele de brusture pot fi „medicul verde” din natură care să te scape de aceste neplăceri. Brusturele conţine arctiozidă, o substanţă cu acţiune similară penicilinei, iar cataplasmele cu frunzele acestei plante sunt indicate drept tratament. Compresele se schimbă de 3 ori pe zi, într-o cură de 2-3 săptămâni. Poţi bea în paralel şi un decoct din rădăcină de brusture şi de cicoare, care se prepară din 30 de g de amestec fiert şi strecurat la un litru de apă, pe care îl bei pe parcursul întregii zile.
Pentru o bilă harnică
Ceaiul de brusture este recomandat și pentru stimularea funcţiei hepato-biliare. Planta este considerată ca fiind una dintre cele mai eficiente remedii pentru eliminarea toxinelor din organism, inclusiv a celor de la nivelul ficatului. Poţi prepara ceaiul dintr-o lingură de rădăcină de brusture mărunţită şi din 300 ml de apă clocotită şi se fierbe la foc mic timp de 2-3 minute, apoi se lasă la infuzat un sfert de oră. Se filtrează şi bei o cană zilnic timp de două săptămâni. Este o cură recomandată şi celor cu calculi biliari.
Fără dureri reumatice
Durerile provocate de reumatism sau de vreo luxaţie sau entorsă pot fi atenuate de comprese cu decoct din rădăcină de brusture, pe care-l prepari din 2 linguri de rădăcină de brusture mărunţită la o cană cu apă. Laşi la infuzat timp de un sfert de oră, îmbibi o compresă în această soluţie şi aplici pe locul dureros. Dacă nu ai timp pentru un astfel de remediu, poţi la fel de bine să speli şi să mărunţeşti câteva frunze de brusture pe care să le pui pe locul dureros.
Îți cade părul? Iată ce ajută!
Pentru a stopa căderea părului, poţi apela la două remedii. Primul este un ceai din rădăcină de brusture amestecat cu alte 2 infuzii din rădăcină de urzică şi frunze de mesteacăn. Masezi pielea capului cu acest amestec, după ce adaugi şi o lingură de oţet. Aplici o dată pe săptămână după ce ai spălat părul în prealabil.
Al doilea remediu este un decoct tot din 2 linguriţe de pulbere de rădăcină la un pahar de apă, care se lasă la macerat timp de 6-8 ore. Strecori soluţia, iar planta rămasă după filtrare se fierbe 5 minute în 200 ml de apă. Laşi la răcit, amesteci cele două extracte şi speli şi clăteşti părul.
Sursa: clicksanatate.ro