În urmă cu 20 de ani, România a fost cuprinsă de un fenomen bizar: exploziile provocate de dispozitive artizanale şi telefoanele anonime care anunţau existenţa unor bombe în diferite instituţii erau la ordinea zilei.
Presa şi autorităţile au intrat în alertă. Pe 6 februarie 1995, „Adevărul” titra în capul ziarului: „În România se înmulţesc atentatele teroriste”, oferind totodată statistici îngrijorătoare cu privire la consecinţele pe care evenimentele de acest fel le generau în întreaga lume. În ţara noastră, fenomenul terorist avea însă o serie de particularităţi. România nu devenise ţinta unor organizaţii care acţionau din exterior, ci era cuprinsă dintr-o dată de o modă neobişnuită: tot mai mulţi cetăţeni alegeau să îşi tranşeze răfuielile personale cu ajutorul explozibililor, care se puteau procura de oriunde. Presa vremii scria că depozitele de dinamită ale unităţilor miniere erau prost supravegheate şi că în mai multe regiuni ale ţării se formaseră adevărate reţele de traficanţi de dinamită şi capse pirotehnice.
Materialele explozibile ajunseseră atât de răspândite încât erau folosite de toate categoriile de oameni, de la interlopi până la soţi geloşi şi ţărani care voiau să-şi pedepsească vecinii. „Adevărul” prezenta o serie de cazuri cu care Poliţia se confruntase în ultimele săptămâni: în comuna Lunca din judeţul Bihor, un autoturism Dacia 1300 parcat în faţa Bisericii Penticostale din localitate a explodat în miezul zilei, iar în Hunedoara, un autoturism BMW fusese şi el aruncat în aer de un cartuş de dinamită prevăzut cu capsă detonantă şi fitil. În Bucureşti, pe strada Sevastopol, cineva aruncase pe geamul unui imobil un săculeţ cu nisip în care se afla tot un cartuş cu dinamită prevăzut cu capsă detonantă.
Omorâtă de o bombă plasată în aparatul de radioNici în jumătatea de est a ţării lucrurile nu erau mai liniştite. Un incident similar, dar încheiat cu urmări cât se poate de tragice, s-a petrecut la Flămânzi, în judeţul Botoşani. În respectiva localitate, numita Călin Petronela se îndeletnicea cu treburile gospodăreşti când a auzit pe cineva bătând în poartă. Femeia a traversat bătătura, dar în faţa porţii nu se afla nimeni, doar o sacoşă rezemată de gard. În sacoşă se găsea un aparat de radio marca „Duo”. Călin Petronela s-a bucurat şi a fost curioasă să afle dacă aparatul merge. S-a dus în casă şi l-a introdus în priză, moment în care acesta a explodat, omorând-o.
Alte atentate au mai avut loc la Târgu Mureş, unde cineva a aruncat o grenadă în locuinţa magistratului Farcaş Ioan Aurel, şi la Arad, unde două persoane şi-au pierdut viaţa şi alte şase au fost rănite în urma unei explozii înregistrate la un magazin de echipament sportiv.Citiți articolul integral pe : adevarul.ro