Diverse

DIVERSE | Boala pe care multe femei o au și nu știu de ea. Te îngrașă și produce coșuri

Sindromul ovarului polichistic (SOP) este o afectiune de care sufera 1 din 10 femei intre 20 si 40 de ani, potrivit unica.ro. Este o tulburare endocrina grava, care necesita tratament adecvat in timp util. Reprezinta si cel mai frecvent motiv pentru aparitia hirsutismului. Netratat corespunzator, poate cauza, in timp, aparitia unui risc crescut de diabet sau boli de inima si chiar infertilitate.
Chisturile ovariene nu inseamna sindromul ovarului polichistic
Cauzele sindromului nu sunt cunoscute, dar cercetatorii au ajuns la concluzia ca exista o serie de factori care ar favoriza aparitia acestei afectiuni, cum ar fi nivelul ridicat de insulina, hormonul luteinizant, greutatea si mostenirea genetica. Spre deosebire de chisturile obisnuite, in cazul SOP, foliculii subdezvoltasi se aduna in ovare. Ovulele din acesti foliculi nu se maturizeaza si, prin urmare, nu are loc menstruatia.
O caracteristica esentiala a sindromului este rezistenta la insulina. Asta inseamna ca celulele nu mai raspund la actiunea acestui hormon. Semnele de inceput, care ar trebui sa te trimita la un control de specialitate, sunt: dereglarile menstruale repetate, adica numarul redus de cicluri menstruale pe an sau chiar absenta acestora pe o perioada lunga de timp. De asemenea, se accentueaza durerile pelvine la menstruatie, apare parul nedorit pe fata, piept, abdomen, spate sau chiar pe degete si pot aparea neplaceri precum acneea, pielea grasa, matreata, cresterea in greutate.

Netratat in timp util, sindromul ovarului polichistic poate duce la infertilitate. Sunt si cazuri in care femeile pot ramane insarcinate, insa exista risc de avort spontan, diabet gestational, de nastere prematura si e nevoie de monitorizare permanenta pe parcursul sarcinii. Raportul crescut dintre estrogen si progesteron care apare in sindromul ovarului polichistic este si cel mai frecvent factor de risc de aparitie a cancerului endometrial. sindromul ovarului polichistic creste si riscul de hipercolesterolemie, hipertensiune arteriala, apnee in somn, boli cardiovasculare si diabet.

Sursa: bzi.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page