DIVERSE | Beți SUC de SFECLĂ roșie în fiecare zi
Sfecla rosie – o mare capacitate de curatare a sangelui
Sfecla rosie face parte din aceeași familie cu loboda si spanacul. Frunzele de sfeclă au un gust amar si sunt bogate în clorofilă. Desi sunt amare, frunzele au o valoare nutritivă mai mare decât rădăcina de sfecla.
Atat frunzele cat si radacina sunt curata si refac sângele. Betacyaninul este compusul fitochimic din sfeclă care îi conferă acesteia culoare intensa ce reduce semnificativ nivelurile de homocisteina.
Beneficiile nutriționale ale sfeclei rosii
Sfecla are un continut bogat de vitaminele A, B1, B2, B6 si C. Frunzele de sfecla sunt mai bogate in fier decat spanacul. Ele sunt, de asemenea, o excelenta sursa de calciu, magneziu, cupru, fosfor, sodiu și fier.
Radacina de sfecla este o sursă remarcabilă de colină, acid folic, iod, mangan, sodiu organic, potasiu, fibre și carbohidrați sub formă de zaharuri digestibile naturale.
Conținutul de fier, deși nu este mare, este de cea mai bună calitate pentru refacerea sângelui. De aceea fecla este extrem de eficienta in tratarea multor boli cauzate de mediul toxic.
Probleme de sănătate tratate cu sfecla rosie
Acidoza: alcalinitatea sfeclei este esențială și eficientă în combaterea acidozei.
Anemia: Sfecla roșie conține fier, magneziu şi vitamina B6, putând combate anemia, stimulând procesul de formare a globulelor roșii. Se recomandă o cură timp de o lună de zile, câte 150 grame de sfeclă roșie crudă, o dată la două-trei zile.
Ateroscleroza, ischemie cardiacă: Rădăcina de sfeclă conține substanțe care împiedică oxidarea colesterolului, prevenind procesul de îngroșare a vaselor de sânge. Cura are o durată de una până la două luni, perioadă în care se consumă câte 150 grame, alternativ, ca suc şi ca salată, sfecla putând fi fiartă sau crudă.
Hipertensiunea arterială
Hipertensiunea arterială poate fi şi ea tratată cu ajutorul sfeclei, și în cazul acesteia obţinându-se rezultate spectaculoase. O jumătate de pahar de sfeclă roșie pe zi scade tensiunea arterială cu până la 20 la sută din valoarea sa inițială.
Cancerul: Sucul de sfeclă roșie și salata preparată din acest aliment sunt cele mai bune pentru tratarea și prevenirea tumorilor canceroase. Sfecla roșie conține enzime și substanțe cu proprietăți antitumorale. Sfecla roșie consumată în mod regulat previne și tratează leucemia, cancerul pulmonar, cancerul de colon, cel rectal și cel gastric datorită faptului că aceasta este bogată în substanțe antioxidante. Rădăcina de sfeclă roșie face minuni în cazul cancerului de prostată sau de sân, precum şi în cancerul testicular.
Leucemia
Pentru tratarea acestei boli grave, leucemia, se recomandă o cură de sfeclă roșie, cură ce presupune consumul a 450 ml de suc de sfeclă, țelină şi morcov, zilnic, pe o perioadă de 60 de zile, urmată de 15 zile de pauză, după care poate fi reluată. Terapia cu sfeclă roșie este puternică și nu este contraindicată în cazul în care pacientul urmează un tratament medicamentos sau naturist.
Constipație
Rădăcina de sfeclă rosie conține polizaharide și fibre care ajută la combaterea constipației. Se poate consuma sfeclă roșie crudă sau fiartă amestecată cu hrean şi miere ajungând la un consum zilnic de până la 150 de grame.
Tulburările oculare
Consumul de sfeclă roșie previne apariția tulburărilor oculare datorită conținutului de luteină și zexantină.
Mătreața: Se amestecă un pic de oțet intr-o ceașcă mică cu suc de sfecla. Masați scalpul cu vârful degetelor și lasati sa actioneaze aproximativ o oră, apoi se clătește. Faceti acest lucru zilnic până cand matreata dispare. Atenție: va avea un miros neplacut in timpul aplicarii!
Detoxifiere: Acest suc minunat are efect de detoxifiere a ficatului ajutându-l să distrugă grăsimile depozitate.
Ulcer gastric: Se amesteca miere cu sucul de sfecla si se bea de doua sau de trei ori pe săptămână, pe stomacul gol (mai frecvent în cazul în care corpul tau este obisnuit cu sucul de sfecla). Aceasta ajută la accelerarea procesului de vindecare.
Diabetul
Sfecla roșie este unul dintre alimentele recomandate pentru stabilizarea glicemiei pacienților cu diabet de tip I şi II. Având un gust dulce pronunțat, sfecla roșie conține fibre alimentare și compuși cu un efect uşor hipoglicemic, putând fi consumată şi de către diabetici. Are efecte diuretice şi previne complicațiile cardiovasculare ale diabetului.
Boli renale
Bolile renale, precum infecțiile și calculii renali pot fi combătute prin intermediul consumului de sfeclă roșie. Se prepară un amestec din 100 ml suc de sfeclă roșie şi 400 ml suc de morcovi, care este un puternic diuretic. Acesta poate ajuta şi la eliminarea mai ușor a calculilor, având un efect relaxant asupra musculaturii netede.
Hepatita cronică
Sucul de sfeclă roșie protejează celulele hepatice, ajută la regenerarea acestora și le stimulează să funcționeze normal. Sfecla roșie este un adevărat aliat al ficatului și previne totodată evoluția hepatitelor cronice spre ciroză sau spre cancerul hepatic. De asemenea, sfecla roșie poate face minuni şi în cazul în care aveți aşa zis – “ficat gras”, ca urmare a unei intoxicații sau a unei otrăviri.
Gastrita hiperacidă
cura cu sfecla rosieGastrita hiperacidă poate fi prevenită, iar durerile pot fi calmate prin ingerarea unui suc cu un gust extrem de plăcut, preparat din 100 ml suc de sfeclă roșie combinat cu 100 ml de suc cartof crud şi 500 ml suc de morcov.
Guta: Sfecla rosie este cunoscuta pentru abilitațile curative, de aceea este recomandata pentru aceasta boala.
Vene varicoase: Sfecla roșie este un remediu minunat împotriva varicelor, precum și pentru prevenirea acestora. Astfel, sfecla roșie este indicată a fi consumată de persoanele ce au predispoziție spre această boală, în mod preventiv.
În sarcină
Sfecla roșie este recomandată în sarcină, fiind chiar un aliment ideal pentru o bună dezvoltare a fetusului, deoarece este bogată în vitamine din complexul B (în special acidul folic), şi previne mutațiile pe care le-ar suferi copilul în faza intrauterină.
Atenție
Nu vă speriați de anumite semne ce precedă consumul de sfeclă roșie. La 15 % dintre persoanele care consumă sfeclă roşie, urina capătă o culoare roşie, care nu arată vreo intoxicaţie sau vreo afecțiune, ci doar o incapacitate parțială a organismului de a asimila anumiți nutrienți din sfeclă. Aceasta se numește beturie.
Consumul excesiv de suc de sfeclă roșie (peste 400 ml) poate determina o paralizie temporară a corzilor vocale. La doze mari de suc de sfeclă roșie consumat simplu, fără suc de morcov, pot apărea stări de greaţă.