Diverse

DIVERSE | Beneficiile uleiului de lavandă

Este printre cele mai folosite uleiuri volatile la nivel mondial pentru aroma sa foarte rafinată şi plăcută, intrând în foarte multe combinaţii de parfumuri, deodorante, şampoane de lux etc. în terapie este folosit mai ales pentru efectele sale de armonizare a psihicului, pentru combaterea parazitozelor de toate felurile, pentru combaterea dermatozelor, stimularea creşterii părului etc. Iată câteva din acţiunile şi indicaţiile sale cele mai importante.

ACŢIUNI:
INTERN: Analgezic bun, antimigrenos puternic, calmant puternic în doze reduse (în doze mari este excitant şi în doze şi mai mari euforizant), antiseptic general bun, antiseptic intestinal şi respirator mediu-slab, antispastic puternic, bactericid mediu, carminativ mediu, colagog mediu-slab (planta întreagă este mai puternică), diuretic slab, febrifug mediu, fluidifiant al secreţiilor bronşice bun, hipotensor puternic, sedativ, vermifug bun, drenor limfatic mediu.
EXTERN: Calmant puternic, reglator puternic al activităţii nervoase, antiseptic bun al aparatului respirator, bactericid bun, antiseptic bun la nivelul pielii, fluidifiant mediu al secreţiilor bronhice, stimulează creşterea părului.

Uleiul de lavanda este indicat in urmatoarele cazuri:
INTERN:
– hipertensiune – o picătură de ulei volatil se administrează direct pe limbă de 2-3 ori pe zi.
– afecţiuni cardiace cu substrat nervos – se administrează câte 2 picături de ulei volatil în amestec cu o linguriţă de miere (este de preferat mierea de tei sau de salcâm), de 3-4 ori pe zi. Reduce rapid stările de nervozitate şi nelinişte. Se administrează în cure de 7 zile, cu 3 zile pauză.
– melancolie, neurastenie, boli psihice (adjuvant) – se administrează 2 picături într-o linguriţă de ulei vegetal natural (din migdale, măsline sau floarea soarelui) de 3 ori pe zi, în cure de 2 săptămâni. Administrarea se va face zilnic la aceleaşi ore, în cure de 2-3 săptămâni.
– stări de iritabilitate nervoasă – se administrează o picătură de ulei într-o jumătate de linguriţă de ghee (unt clarifiat) de 2 ori pe zi.
– insomnii – în fiecare seară, cu 2 ore înainte de culcare se administrează 1-2 picături de ulei volatil de lavandă într-o cană cu lapte cald. Se amestecă foarte bine şi se bea treptat Nu se mai consumă nici un alt aliment înainte de culcare.
– migrene – 3 picături de ulei de lavandă se administrează într-o linguriţă cu miere, de 3 ori pe zi.
– afecţiuni ale căilor urinare ( diferite infecţii, colibaciloză) – într-o linguriţă cu pulbere din bace de ienupăr (Juniperus communis) sau frunze de mesteacăn (Betula pendula) se adaugă 3 picături de ulei volatil de lavandă şi se consumă astfel de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă. Se fac cure de 2 săptămâni, cu o săptămână pauză.
– oligurie – se administrează câte 3 picături de ulei volatil într-o linguriţă cu pulbere de coada calului (Equisetum arvense) sau ienupăr (Juniperus communis), de 4 ori pe zi.
– astm bronşic, bronşită, gripă, spasme bronşice, tuse convulsivă şi spastică – 2 picături într-o linguriţă cu miere de albine, de 4 ori pe zi. Pentru amplificarea efectelor se poate asocia la fiecare doză o picătură de ulei volatil de mentă CMentha piperita) sau de cimbru (Thymus vulgaris).
– boli de ficat, diskinezie hipotonă şi atonă – pe o bucăţică de pâine se adaugă 2 picături de ulei volatil de lavandă. Se administrează de 2-3 ori pe zi.
– meteorism – 2 picături de ulei de lavandă se administrează într-o jumătate de linguriţă de ghee (unt clarificat) de 2 ori pe zi.
– febre eruptive (adjuvant), boli infecţloase – într-o linguriţă de tinctură din echinacea (Echinacea purpureâ) sau brusture se amestecă 2-3 picături de ulei volatil de lavandă. Această cantitate se diluează apoi într-un pahar cu apă şi se administrează de 3 ori pe zi, timp de 3 săptămâni.
– viermi intestinali – se administrează 3-4 picături, dimineaţa şi seara, într-o linguriţă cu ulei de seminţe de dovleac sau ulei de măsline obţinute prin presare la rece.

EXTERN:
– ulceraţii ale gambelor, fistule, plăgi de diferite naturi – într-o lingură de miere de albine se adaugă 8 picături de ulei volatil de lavandă şi se amestecă foarte bine. Se aplică în strat gros pe zona afectată şi se lasă astfel pentru un interval de minim 20 de minute după care se spală cu grijă zona bolnavă.
– eczeme cronice, arsuri, cuperoză, acnee, acnee rozacee – unguentul natural obţinut din ghee şi ulei volatil de lavandă se aplică de 3 ori pe zi pe zonele afectate.
– alopecie – la o lingură de tinctură de brusture (Arctium lappa) sau urzică (Urtica dioicâ) se adaugă 3 picături de ulei volatil de lavandă şi se amestecă foarte bine. Preparatul se aplică la rădăcina părului şi pe zonele afectate de alopecie cu ajutorul unei bucăţi de vată înmuiată în acest preparat, de 2 ori pe zi
– gripă, laringită, faringită, amigdalită, tuse – inhalaţii realizate dimineaţa şi seara cu o cantitate de 3-4 picături de ulei volatil la o cană cu apă fierbinte.
– astm – se foloseşte inhalantul ori de câte ori există tendinţa de apariţie a crizelor de tuse şi a senzaţiilor de sufocare.
– migrene – se utilizează inhalantul, de 4-5 ori pe zi sau de câte ori este necesar. în plus se masează uşor tâmplele şi fruntea cu 1-2 picături de ulei volatil.
– nevroze, psihoze (adjuvant) – se vor realiza aromatizări ale spaţiului în care se locuieşte, atât dimineaţa cât şi seara, înainte de culcare.
– stări de agitaţie şi nervozitate, incapacitate de concentrare ca urmare a stresului, insomnii – băi terapeutice cu ulei volatil de lavandă, de 2 ori pe săptămână până la depăşirea perioadei dificile. Se recomandă atenţie, deoarece efectul profund relaxant al uleiului volatil poate genera aţipirea în cadă.
– leucoree -1-2 picături de ulei volatil se amestecă cu un extract fluid obţinut prin evaporarea tincturii de gălbenele şi apoi se diluează cu o cantitate adecvată de apă (pentru 10 ml de preparat se adaugă 200 ml de apă). Se fac spălaturi vaginale cu acest preparat, de 2 ori pe zi.
– pediculoza (păduchi) – 5-10 picături de ulei de lavandă se aplică direct pe păr, după care se pune un fes, care se ţine 8 ore. Se recomandă atenţie, pentru ca uleiul să nu intre în contact direct cu pielea capului. Aplicaţia se face la 2 zile, vreme de 8-10 zile.

Uleiul de lavanda poate fi administrat astfel:
INTERN
Administrarea orală se va face cu multă atenţie, datorită acţiunii intense a uleiurilor volatile. Se iau de regulă 2-3 picături de 3 ori pe zi amestecate cu puţină miere, pe pâine sau pe o pulbere din plante medicinale. Se administrează pe stomacul gol, cu minim 15 minute înainte de a mânca.

EXTERN
INHALAŢIILE – se vor folosi 4-5 picături de ulei volatil la un pahar cu apă fiebrinte. Uleiul volatil se adaugă în apă clocotită. Ne acoperim apoi capul cu un prosop suficient de mare astfel încât aburii degajaţi să nu se risipească în încăpere. Vom inhala astfel 2-5 minute, fără a menţine (mai ales la început) capul prea aproape de vasul pentru inhalaţii. Este de asemenea recomandat ca ochii să fie păstraţi închişi pe întreaga durată a inhalaţiei cu uleiuri volatile.
MASAJUL – preparatul pentru masaj se obţine amestecând uleiul volatil cu un ulei vegetal natural obţinut prin presare la rece (floarea soarelui, măsline, susan, alune, migdale, avocado). In cazul uleiului de lavandă cantitatea necesară este de 3 ml de ulei volatil pentru 100 ml de ulei gras.
INHALANTUL – într-o sticlă mică se introduce o bucată de vată care va fi apoi impregnată cu o cantitate adecvată din uleiul sau uleiurile volatile alese. Se închide ermetic şi atunci când este necesar se inspiră profund pe fiecare nară vaporii emanaţi din sticluţă. Dacă puterea inhalantului scade, vata se va îmbiba din nou cu ulei volatil.
AROMATIZAREA – pentru aceasta se poate utiliza o lampă de aromoterapie (se procură de la magazinele naturiste). Varianta cea mai eficientă din punct de vedere terapeutic constă însă în folosirea unui pulverizator, ce permite difuzarea în atmosferă a uleiului volatil, fără încălzirea acestuia.
BAIA TERAPEUTICĂ – în apa caldă de baie se vor pune 20-30 picături de ulei volatil la o cadă cu apă.

CONTRAINDICAŢII:
Gastrită hiperacidă; hipertensiune în forme grave.

Efecte asupra psihicului şi mentalului
Uleiul de lavandă aduce în fiinţă o stare de pace interioară, echilibru emoţional, afectivitate. Trezeşte intuiţia, conferă luciditate mentală, elimină stările depresive şi gândurile chinuitoare, calmează şi linişteşte profund planul emoţional.

Extras din “Plante medicinale miraculoase din flora Romaniei”, de Ilie Tudor, Mihai Minoiu

Sursa: http://suntsanatos.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page