DIVERSE | Beneficiile magneziului în sănătate. În ce fel te ajută și ce efecte are de fapt
Magneziul este un nutrient intracellular si un electrolit al metabolismului. Foarte important si esential nu numai pentru ca este al patrulea cel mai raspandit element din organism ci si pentru ca este responsabil sau ajuta la cateva sute de reactii enzimatice, functia cardiovasculara fiind una dintre ele.
Magneziul este un metal alcalin implicat in peste 300 de procese chimice importante din organism precum producerea energiei, sinteza moleculelor esentiale si transmisia ionilor intre membranele celulare. Un mineral anti-stres care este in acelasi timp si unul dintre cele mai importante componente ale lumii vegetale, acesta fiind principalul element ce sta la baza clorofilei. Iata cateva lucruri importante pe care trebuie sa le stii despre magneziu:
✴ Magneziul este necesar pentru inima, muschi si pentru sistemul digestive. Are un effect pozitiv asupra membranelor musculare, asupra nervilor in general, a nervilor excretory si secretori in particular.
✴ Este un alcalinizator pentru organism (creste nivelul pH-ului), neutralizand acizii.
✴ Relaxeaza creierul si sistemul nervos, avand efecte de calmare asupra acestora, imbunatatind astfel si flexibilitatea muschilor, a nervilor, incheieturilor si ligamentelor.
✴ Magneziul este recunoscut pentru calitatea sa de a ameliora crampele menstruale si retentia de apa (in combinatie cu calciul si vitamina B6).
✴ Mai bine de 80% din populatia lumii are deficiente de magneziu. Depresia, problemele suprarenale, anxietatea, oboseala, anorexia, problemele menstruale, insomnia, spasmele musculare, convulsiile, hiperactivitatea sistemului nervos, personalitatea eratica etc. sunt toate semne ale deficientei de magneziu.
✴ Deficienta de magneziu creste odata cu consumul de alcool, cofeina, pastile anticonceptionale, excesul de zahar si diuretice.
✴ Stresul mareste cantitatea de magneziu eliminat din organism, facand inima mai sensibila, problemele care pot aparea fiind cat se poate de serioase.
✴ Creierul are in mod normal o concentratie mare de magneziu. Acest element este de aceea extrem de important pentru functionarea eficienta a neurotransmitatorilor.
✴ Magneziul este un sedativ natural care relaxeaza muschii si vasele de sange. Calciul, pe de alta parte, contracteaza muschii.
✴ Activeaza dezvoltarea celulelor, imbunatateste elasticitatea tesuturilor si relaxeaza sistemul nervos central.
✴ Glanda pituitara se foloseste de magneziu pentru a regla functiile adrenale, tiroide si paratiroide.
✴ Magneziul joaca un rol important in metabolizarea carbohidratilor. Poate influenta de asemenea eliberarea insulinei, hormonul care ajuta la reglarea nivelului glucozei din sange. Deficiente de magneziu vom intalni de aceea adeseori la pacientii bolnavi de diabet de tip 2.
Surse de magneziu: Cea mai buna metoda de a obtine magneziul este prin intermediul alimentelor neprocesate, in general, aproape orice apartine unei diete vegetale. Magneziul sta la baza clorofilei si ajuta plantele la producerea fotosintezei de aceea va putea fi gasit in orice planta intr-o cantitate mai mica sau mai mare. Alimentele cele mai bogate in magneziu sunt de obicei bogate si in fibre si potasiu. Dintre cele mai importante amintim aici alunele, semintele, nucile si legumele. Bogate in acest mineral sunt si merele, caisele, capsunile si zmeura, fructele de avocado.
Sursa: Lyla.ro