DIVERSE | Beneficiile ceaiului negru
Ceaiul negru este unul dintre cele mai consumate ceaiuri din lume. Acesta este obținut din frunzele arbustului “Camellia sinesis”, denumit “Planta de ceai”, din care se obțin și alte ceaiuri (verde, alb, Oolong), ceaiul negru fiind cel mai oxidat și cu cea mai puternică aromă dintre toate aceste soiuri. Este produs prin metode diferite de alte varietăți de ceai. Frunzele și tulpinile mature sunt culese și puse la uscat, după care sunt rulate și puse în încăperi umede și reci până când sunt oxidate (fermentate) în totalitate.
Numele îi este dat de culoarea închisă pe care o are, dar privit cu atenție, se observă că, de fapt, culoarea este roșu-portocaliu închis, motiv pentru care chinezii l-au denumit ceai roșu. O cană de ceai negru conține jumătate din cantitatea de cafeină pe care o găsim într-o cană de cafea.
Beneficiile ceaiului negru pentru sănătate
Nu este la fel de benefic pentru sănătate precum ceaiul verde, dar este în topul celor mai sănătoase ceaiuri.
Îmbunătățește sistemul cardiovascular – flavonoidele, manganul și polifenolii prezenți în ceaiul negru mențin mușchii inimii sănătoși, îmbunătățesc fluxul sanguin, previn formarea cheagurilor de sânge, reduc riscul apariției bolilor cardiace și scad nivelul colesterolului LDL.
Previne cancerul – antioxidanții din ceaiul negru previn apariția mai multor tipuri de cancer: de stomac, colorectal, de sân, ovarian, pulmonar, de prostată și de vezică urinară, iar compusul TF-2 inhibă dezvoltarea celulelor canceroase în organism. De asemenea, reduce riscul apariției cancerului oral la fumători.
Elimină radicalilor liberi – antioxidanții ajută la eliminarea radicalilor liberi din organism și la menținerea tinereții.
Stimulează sistemul imunitar – taninul protejează organismul de boli precum răceala, gripa, dizenteria, hepatita, infecții și altele.
Menține sănătatea orală – catechinele reduc riscul apariției cancerului oral, taninul și polifenolii inhibă bacteriile care pot cauza apariția cariilor dentare, iar fluorul luptă cu respirația urât mirositoare și cu bacteriile dăunătoare din cavitatea bucală.
Stimulează sistemul nervos – cofeina ajută la stimularea memoriei și protejează împotriva bolii Parkinson.
Îmbunătățește digestia – taninul combate bolile intestinale și arsurile gastrice, este un bun antidiareic, iar polifenolii ajută la scăderea inflamației intestinale care provoacă sindromul de colon iritabil.
Întărește oasele – fitochimicalele ajută la întărirea oaselor și a țesutului conjunctiv.
Oferă energie – cafeina conținută de ceaiul negru este de o calitate mult mai bună decât cea conținută de cafea sau de băuturile de tip cola, aceasta stimulând pozitiv creierul. În plus, conține și teofilină, o substanță care stimulează inima, rinichii și sistemul respirator.
Ajută la slăbire – stimulează metabolismul și poate înlocui cu succes băuturile nesănătoase bogate în calorii.
Scade colesterolul – reduce colesterolul LDL și nivelul de trigliceride.
Beneficiile ceaiului negru pentru piele
Este benefic pentru piele, deoarece conține vitaminele B2, C, E, mineralele zinc, potasiu, magneziu, dar și tanin și polifenoli.
- Cafeina previne infecțiile la nivelul pielii;
- Pliculețele umede, calde, puse pe ochi, reduc umflarea și cearcănele;
- Ajută la reducerea ridurilor premature și previne formarea coșurilor;
- Antioxidanții pot preveni cancerul de piele;
- Extractul de ceai negru protejează pielea de razele UV;
- Taninul și polifenolii accelerează procesul de regenerare a pielii.
Beneficiile ceaiului negru pentru păr
Este benefic pentru păr, în special, datorită cafeinei și antioxidanților conținuți.
- Cafeina ajută la scăderea hormonului DHT, care cauzează căderea părului;
- Clătirea părului cu ceai negru îi oferă acestuia strălucire, luciu și o culoare naturală. Se pune la fiert apa (6 căni), se adaugă 3 plicuri de ceai și se așteaptă până când apa ajunge la temperatura camerei, apoi se clătește părul, se acoperă cu un prosop pentru câteva minute și se spală;
- Acționează ca o vopsea de păr: clătirea cu ceai negru evidențiază culoarea naturală (brunet sau șaten închis) a părului și acoperă firele cărunte.
Acestea sunt principalele beneficii pe care le oferă consumul regulat de ceai negru organismului. Totuși, dacă este consumat în exces poate avea efecte negative precum probleme digestive, varice, aciditate, palpitații, insomnie și altele.
Sursa: www.fitness-nutritie.ro