DIVERSE | Atenție! Salamul și crenvurștii pot conține doar urme de carne!
Fac parte dintre oamenii aia fraieri si neinformati care nu citesc etichete. Cumpar salam, parizer si crenvursti dupa aspect, si cam atat. Uneori ma uit la data expirarii.
Astazi am facut o prostie monumentala, am citit o eticheta a unui salam: „poate contine urme de carne”. Si m-am ingrozit. Si nu, mu era de biscuiti.
Varianta 1 era sa inchid ochii, sa tac si sa mananc. Mananc si plang. Mananc. Si sa nu mai citesc etichete in viata mea!
Dar n-am avut stare, m-a pus naibii…
Salamul meu de iarna are in el carne de porc. Cata? Numai Dumnezeu stie! Dumnezeu si producatorii. Pentru fraierii care mananca asta va ramane un mister.
La conservele din carne e mult mai bine. In sensul in care chiar au si putina carne in ele.
Asadar cumperi o conserva de carne si te alegi cu 25% carne de pui+5% carne de porc. Si niste sorici. Restul ingredientelor sunt din soia, amidon de cartofi, arome de gust, coloranti si alte minuni care n-au vazut carne in viata lor.
In acest moment nu inteleg deloc de ce li se spune „conserve cu carne” si nu se cheama „conserve cu coloranti si polifosfati, care pot contine accidental si niste carne”. Sau „plastice, emulgatori si alte chestii”.
Si daca tot m-a apucat… M-am uitat si la crenvursti. Unii producatori nu se obosesc sa specifice cam cata carne contin. Ramane un mister greu de dezlegat si pentru Sherlock.
Altii specifica:
Mda. Cea mai buna carne de pui e grisul! Poate ca unii dintre voi chiar stiti ce mancati si nu sunteti la fel de fraieri ca mine. Pentru ceilalti, le-as sugera sa citeasca etichetele. Eu o voi face.
Acum 40 de ani crenvurstii aveau o reteta simpla, zice Asociatia Pro Consumatori:
-carnea de vită (pulpă caldă) reprezenta 2/3 din compoziţie
-slănina de porc 1/3
-condimentele (sare şi celelalte) nu mai mult de 2%
De aceea aveau si cu totul alt gust. Stiu, s-au dus crenvurstii de pe vremuri.
Tot ce putem face, ca sa nu bagam in noi plastic si gris cu pretentii de carne, este sa cascam ochii.
Sursa: www.cronicipebune.ro
2 Comments