Diverse

DIVERSE | ATENȚIE! Medicii vă învață ce să NU faceți în caz de furtună

Intre 20 si 100 de persoane sunt afectate in fiecare an de trasnet. Alte cateva sute se prezinta la spital cu traumatisme variate datorate geamurilor sparte, prabusirilor de arbori, obiectelor antrenate de rafalele de vant. In cazul traznetului efectul este adesea letal, iar putinii supravietuiori au frecvent sechele grave sau traume psihice.
Cele mai multe victime se adaposteau de ploaie sub pomi, adesea in mediul rural, dar sunt si numeroase cazuri in care pacientii au suferit traumatisme in masina sau in apartament. Multe dintre aceste accidente puteau fi evitate, daca persoanele in cauza ar fi cunosctut si respectat cateva regulile elementare de protectie in timpul furtunii in functie, ce variaza in functie de spatiul in care se afla persoanele. Din acest motiv, medicul Tudor Ciuhodaru ofera o serie de sfaturi.
“Daca sunteti pieton nu va adapostiti sub pomi sau in zonele inalte in timpul unei furtuni cu descarcari electrice, evitati apropierea de obiecte care pot fi buni conductori (stalpi, turnuri, bare, garduri si alte structuri metalice), nu atingeti peretii adapostului cu mina, capul sau umerii si nu va deplasati in zone in care exista riscul de a fi loviti (constructii in desfasurare, arbori imbatriniti, geamuri deschise, acoperis subred).
Daca sunteti in masina trageti pe dreapta, intr-un loc ferit, iar daca aveti timp parcati in garaj sau in zone in care nu exista riscul de a fi lovita de obiecte care cad si acoperiti-o cu o husa impermeabila. Daca va aflati in locuinte, inchideti toate geamurile si usile si deconectati aparatura electrocasnica, televizorul sau calculatorul, chiar daca nu functioneaza in acel moment”, a spus medicul.
Sursa: bzi.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page