DIVERSE | Atenţie la INIMĂ dacă oboseşti prea repede!
Activităţile de zi cu zi te suprasolicită? Oboseala nu are doar cauze fizice, ci şi afecţiuni ascunse, care nu dau semne vizibile. Îţi prezentăm în material câteva dintre acestea!
Bolile de INIMĂ,semnalate prin oboseală
Dacă obosiţi mult prea uşor în urma unor activităţi pe care înainte le efectuaţi fără probleme, este timpul să vă faceţi un control la inimă.
Experţii susţin că, dacă oboseala intervine după activităţile obişnuite pe care le efectuaţi zilnic (curăţenie în casă, grădinărit, serviciu), înseamnă că inima trimite semnale că ar avea nevoie de o îngrijire medicală.
ANEMIA severă produce slăbiciune
Femeile cu menstruaţie abundentă sau cele care au născut recent pot dezvolta anemie, care este una dintre principalele cauze ale stării de oboseală.
Chiar şi deficienţa de fier şi bolile de rinichi produc anemie. Aceasta se depistează printr-un test de sânge şi se tratează cu suplimente de fier şi prin consumul alimentelor bogate în fier (spanac, broccoli, carne roşie).
Apneea în SOMN ne lasă fără vlagă
Este justificată oboseala, în cazul în care aţi petrecut câteva nopţi albe sau dacă nu aţi respectat orele de somn. Există însă situaţii în care dormiţi bine şi totuşi vă treziţi obosit. Explicaţia: sindromul de apnee în somn. Este o afecţiune a aparatului respirator caracterizată prin pauze respiratorii repetate, frecvente în timpul somnului.
Astfel, starea de oboseală intervine, indiferent de câte ore ai dormi pe noapte. Medicul recomandă schimbarea stilului de viaţă, incluzând şi necesitatea de a urma un regim de slăbire şi renunţarea la fumat.
TIROIDA leneşă declanşează depresii
Stările de epuizare şi depresiile uşoare sunt semnele unei tiroide leneşe. Hipotiroidismul apare în momentul în care glanda nu reuşeşte să producă o cantitate suficientă de hormoni tiroidieni. Metabolismul este lent, motiv pentru care funcţiile organismului sunt încetinite.
ALERGIILE alimentare dau stări de somnolenţă
Alimentaţia echilibrată are menirea de a da energia necesară organismului pentru a funcţiona la capacitate maximă.
Unii medici consideră că intoleranţa la alimente şi reacţiile alergice pot cauza efectul advers – de oboseală şi somnolenţă uşoară. Sfatul experţilor este să renunţaţi la alimentele care vă dau o stare de somnolenţă la un interval de 10-30 de minute de la consumarea lor.