DIVERSE | Aşa ţii glicemia sub control!
Dacă ai probleme cu glicemia, nu trebuie să recurgi neapărat la pastile. Este de ajuns să adopţi unele măsuri şi să mănânci alimente care nu-ţi fac rău şi la orele potrivite, astfel încât să previi neplăcerile provocate de creşterea cantităţii de zahăr din sânge.
Cu un program de viaţă sănătos, poţi să menţii glicemia în limitele normale şi să te pui la adăpost de neplăcerile diabetului. Specialiştii susţin că cea mai frecventă cauză a apariţiei diabetului este excesul de greutate.
Dacă vrei să slăbeşti, nu trebuie neapărat să te înfometezi. Dimpotrivă, mâncând regulat, organismul arde mai uşor caloriile. Aşa că începe ziua cu musli sau cu pâine integrală de grâu şi fă mişcare cel puţin jumătate de oră pe zi.
Ora 07:00
Gimnastica ajută asimilarea glucidelor
Dimineaţa, cinci minute de gimnastică sunt suficiente pentru a-ţi tonifia musculatura şi pentru a permite asimilarea glucidelor din micul dejun. Ascultă o melodie antrenantă şi încearcă să faci câteva exerciţii de întindere pe ritmul muzicii.
Bea cel puţin o cană de apă pe stomacul gol. De asemenea, la micul dejun este bine să mănânci pâine integrală din tărâţe de grâu cu puţin gem. Alimente la fel de bune pentru această perioadă a zilei sunt produsele lactate, ouăle fierte şi cerealele integrale.
Ora 09:00
Fructe, pe post de gustare
Îţi este poftă de o gustare între mese? Nu te repezi la dulciuri sau la produse cu multe calorii. Un măr sau doi morcovi nu conţin glucide, ci fibre, care menţin glicemia la o valoare stabilă şi îţi dau energie în această parte a zilei.
Chiar dacă nu îţi este sete, este recomandat să bei cât mai multe ceaiuri fără îndulcitori şi suc natural din fructe, pentru a avea stomacul plin. De asemenea, dacă pleci dimineaţa la cumpărături sau la serviciu, încearcă pe cât posibil să mergi pe jos.
Ora 11:00
Activităţi care te menţin în formă
Activităţile casnice matinale şi urcatul scărilor pe jos sunt doar câteva dintre activităţile care te ajută să arzi calorii. Aceste câteva minute de mişcare ajută la menţinerea siluetei şi la scăderea glicemiei.
În plus, pentru cei care lucrează la birou este recomandat să ia câte o pauză în timpul programului de lucru şi să facă deplasări scurte la aer curat sau să se relaxeze cu ajutorul câtorva mişcări de întindere a braţelor.
Ora 13:00
Orezul îţi asigură necesarul de fibre
Una din regulile de bază atunci când vrei să ţii glicemia sub control este să nu sari peste cele trei mese ale zilei. Înfometându-te, vei mânca mai mult la următoarea masă şi organismul tău va avea tendinţa să-şi facă depozite de hrană.
La prânz mănâncă o porţie mare de salată, carne de pui, la care poţi adăuga o cantitate mică de cartofi fierţi. Nu în ultimul rând, orezul este combinaţia ideală de fibre şi proteine. După prânz, odihneşte-te câteva minute.
Ora 15:00
Cafeaua şi plimbările pun sângele în mişcare
O plimbare în aer liber şi mersul pe bicicletă întăresc musculatura, ard caloriile şi nu lasă glicemia să treacă peste limitele normale. După ce faci mişcare, o ceaşcă de cafea sau un ceai îţi redau energia, te revigorează şi îţi conferă o stare de saţietate.
Ţine la distanţă biscuiţii şi prăjiturile deoarece acestea cresc cantitatea de zahăr din sânge.
Ora 18:00
Alimentele cu multe proteine ard grăsimile
Cina bogată în proteine, cum ar fi salata cu carne de pasăre sau de legume, stimulează arderea grăsimilor pe durata nopţii şi scăderea glicemiei.
Evită să mănânci seara pâine sau tăieţei. În plus, poţi bea un pahar de vin sau o bere.
Cădere de calciu sau glicemie scăzută?
Când te simţi lipsit de energie şi eşti palid, este posibil să te confrunţi cu o scădere a glicemiei. În plus, scăderea sub limita normală a zahărului din sânge poate duce la ameţeli şi la tremurături, la senzaţia de agitaţie şi la transpiraţie excesivă.
Aceste simptome sunt valabile şi pentru căderile de calciu, dar există câteva diferenţe. Insuficienţa calciului din organism duce la palpitaţii, dureri abdominale, dificultatea înghiţirii alimentelor sau la senzaţia de sufocare.
Când este cazul să te îngrijorezi
Nivelul normal al glicemiei sau al cantităţii de zahăr din sânge este între 65-110 mg/dl. După ce ai mâncat, este normal ca aceasta să crească pentru câteva ore, mai ales dacă ai mâncat dulciuri sau produse care conţin grăsimi.
Cu toate acestea, în niciun caz glicemia nu trebuie să fie mai mare de 125 mg/dl. Orice rezultat care depăşeşte această valoare se traduce în termeni medicali prin hiperglicemie, adică renumitul diabet. Scăderea sub 70 mg/dl a cantităţii de zahăr din sânge poartă numele de hipoglicemie.
Sursa: clicksanatate.ro