DIVERSE | Aşa ţii copiii sănătoşi lângă animalele de casă
Nu-i fericire mai mare pentru copil decât să aibă un animăluţ. Cum împaci, însă, bucuria micuţului cu temerile tale legate de bolile pe care le poate lua de la prietenul patruped?
Mulţi psihologi spun că prezenţa unui animal în viaţa copilului îl face mai sociabil şi mai încrezător în sine.
Ceea ce este adevărat, numai că prietenii necuvântători ai celui mic sunt purtătorii multor bacterii şi virusuri care-l pot îmbolnăvi.
Vizita la veterinar
Câinii şi pisicile sunt pe primul loc în topul amicilor copilului tău, de aceea, imediat ce‑l cumperi, mergi cu el la un medic veterinar pentru un control de rutină şi pentru a-i face toate vaccinurile.
Pe locul imediat următor sunt păsările şi hamsterii, care trebuie şi ei văzuţi de medic. Este obligatoriu să eviţi reptilele, pentru că sunt purtătoarele unor microbi periculoşi.
Bacteriile periculoase
Cei mici împart cam totul cu câinele sau cu pisica: jucării, mâncare. Aşa că cel mai uşor pot lua de la ei paraziţii.
Campylobacter, bacterie luată din saliva animalului, provoacă gastroenterită; Bartonella este o bacterie care se transmite prin zgârietura de pisică; Toxocara sau viermele inelat se ia de pe suprafeţele contaminate.
Măsuri de igienă
Spălatul temeinic pe mâini este prima măsură pe care o impui copilului.
Controlează‑ţi periodic câinele şi pisica de căpuşe sau de purici. Căpuşele, în special, sunt foarte periculoase, pentru că se înfig în piele şi provoacă infecţii greu de tratat.
Învaţă copilul să nu pupe şi să nu atingă botul câinelui sau al pisicii, deoarece prin salivă se transmit cei mai mulţi microbi.
Nu folosi zgărzi antipurici, deoarece copilul se poate îmbolnăvi din cauza chimicalelor pe care le conţin. Ai ca alternative pastilele sau substanţele antipurici.
Precauţii speciale
Dacă cel mic are o imunitate foarte scăzută sau suferă de o afecţiune care-i scade imunitatea, e bine să nu-i iei un animal de companie, deoarece îi va pune şi mai mult sănătatea în pericol.
O pisică ameninţă sănătatea copilului care suferă de astm, deoarece părul ei fin îi poate provoca oricând o criză.
În cazul în care cel mic suferă de dermatită atopică sau de o altă formă de alergie de piele, nu-i bine să aibă în preajmă un acvariu sau o broască ţestoasă.
Peştii şi broscuţele sunt purtătorii unor microbi care pot provoca sau agrava aceste afecţiuni, de aceea este bine să nu le instalezi în casă.
Pont
75% dintre copiii care au un prieten patruped au un mult mai bun control al emoţiilor.
Sursa: www.clickpentrufemei.ro