DIVERSE | Arta de a-ti cere scuze intr-o relatie!
De ce este atât de greu să spunem „Îmi pare rău”? Deseori, acest lucru se întâmplă pentru că te-ai obişnuit să ai mereu „dreptate”.
Dacă nu poţi să-ţi ceri scuze, este un semn că să ai dreptate este mai important pentru tine decât să restabileşti armonia în relaţia voastră. În plus, dacă ai întotdeauna dreptate, partenerul tău înseamnă că mereu „greşeşte”. De ce ţi-ai dori să fii într-o relaţie cu cineva care întotdeauna greşeşte?
Răspuns: pentru că eşti în competiţie cu partenerul tău şi împărţiţi o viaţă împreună. Flexibilitatea în relaţiile umane este esenţială.
Toleranţa pentru diferenţele de personalitate, preferinţele individuale şi zilele pur şi simplu neplăcute fac diferenţa între o căsătorie armonioasă şi una care se destramă. Cuplurile de succes apreciază armonia mai presus de orgoliul de a avea dreptate. În relaţiile fericite partenerii pun mare preţ pe flexibilitate. Şi atunci când apar diferenţe, aceste cupluri caută soluţii win-win, spre deosebire de un rezultat câştig/pierdere.
Atenţie!
Niciodată nu-ţi ameninţa partenerul cu divorţul dacă nu vorbeşti serios. Nimic bun nu va ieşi dintr-o astfel de ameninţare. Folosirea divorţului ca un ultimatum va provoca o ceartă maritală şi va împiedica soluţionarea conflictului.
Lucru în echipă, nu competiţie
Concursurile sportive funcţionează cel mai bine cu un învingător şi un învins, dar acest lucru nu este valabil şi în cazul unei căsătorii. Rezolvarea diferenţelor maritale necesită toleranţă faţă de diferenţele individuale, simţul umorului pentru a râde de situaţii absurde şi iertare pentru a trece dincolo de durere.
Căsătoriile trebuie să găsească o rezolvare pentru viteza vieţii. Este nerealist să pretinzi ca viaţa să te servească numai în zilele bune. E vorba de modul în care cuplul gestionează experienţele dificile ce determină succesul sau eşecul în căsătorie – nu cât de bine se descurcă în zilele lor bune împreună. Relaţiile nu sunt un concurs; ele sunt un sistem de suport. Spre deosebire de sport, atunci când competiţia intră în căsătorie, relaţia începe să sufere.
Renunţarea la probleme – decizia că ele nu sunt atât de importante pe cât ai crezut la un moment dat – va întări relaţia voastră. Toate relaţiile de succes practică activ arta iertării şi umorului, astfel încât ori de câte ori lucrurile devin dure, cuplul poate găsi mai uşor calea spre a râde împreună decât de a se lupta.
Cuplurile de succes se abandonează armoniei, dragostei şi bucuriei de a deveni unul. Cum a spus poetul Ogden Nash, „Ori de câte ori greşeşti, recunoaste-o; ori de câte ori ai dreptate, taci.”
Sursa: Sexgen.