DIVERSE | Alimente care luptă împotriva ficatului gras
Când în celulele ficatului se acumulează grăsimi şi acestea nu se mai elimină, îşi face apariţia o boală cunoscută sub numele de „ficat gras“, aceasta fiind foarte frecventă la adulți.
Ficatul joacă un rol foarte important în descompunerea şi eliminarea grăsimilor din organism. Uneori, acest proces al metabolismului se dereglează şi grăsimile se acumulează în celulele ficatului, care nu vor mai funcţiona corect. Boala are o frecvență mai mare în cazul persoanelor care suferă de obezitate, diabet sau hipertensiune.
Statisticile estimează că până la 20% dintre adulţi au „ficat gras”, însă numărul lor ar putea fi mai mare, pentru că steatoza nu dă, de obicei, niciun fel de simptome şi este diagnosticată doar la analizele de rutină.
Dacă există, simptomele sunt vagi: oboseală, rezistenţă scăzută la efort, uşoară durere în zona ficatului. Testele sanguine pot semnala valori crescute ale unor enzime hepatice atunci când în ficat se acumulează grăsimi, iar o ecografie abdominală va arăta un ficat mărit în dimensiuni. Un diagnostic cert se poate pune doar după efectuarea unei puncţii hepatice.
Pentru a îngriji ,,ficatul gras”, este important să se evite consumul de alcool și să se adopte un regim alimentar cât mai sănătos posibil, bazat pe alimente naturale.
Dacă este descoperită la timp și dacă obiceiurile alimentare s-au îmbunătățit, afecțiunea este reversibilă. Iată care sunt cele mai bune alimente pentru combaterea ficatului gras!
Fructe de tamarind
Tamarindul este unul dintre cele mai bune fructe pentru a lupta împotriva ficatului gras. Acest fruct tropical, cultivat preponderent în India și America Centrală, este delicios și oferă un aport nutritiv important. El este bogat în fibre și ajută la îmbunătățirea digestiei în timp ce elimină excesul de grăsimi. Totodată, acizii nesaturați din tamarind acționează ca un decongestionant și protector pentru ficat.
Pentru a beneficia de toate beneficiile fructului, se realizează o infuzie din 20 de frunze de tamarind și 1 litru de apă. Se pune apa la fiert și se adaugă frunzele de tamarind. Se lasă amestecul la infuzat timp de 30 de minute.
Ceaiul se poate consuma atât rece cât și cald, iar pentru o aromă plăcută se poate adăuga și o lingură de miere. Infuzia de tamarind se poate bea în orice moment al zilei.
Legume uscate
Consumul de legume uscate este un remediu eficient împotriva ficatului gras și pentru a pierde în greutate, deoarece acestea conțin proteine și sunt sărace în calorii. Datorită conținutului ridicat de fibre, legumele reduc nivelul de colesterol, un alt factor de risc pentru ficatul gras.
O jumătate de cană de legume uscate pe zi este suficientă, mai ales dacă suferi de diabet.
Căpșuni
Detoxifierea organismului este o modalitate excelentă pentru a reduce efectele ficatului gras. Astfel, consumul de căpșuni este ideal pentru curățarea organismului, datorită conținutului ridicat în fibre. De asemenea, căpșunile sunt bogate în vitamina C și întăresc astfel sistemul imunitar, în timp ce acizii organici previn acumularea de grăsime.
Căpșunile se pot mânca ca atare, cu iaurt slab, în salate sau împreună cu cereale.
Lămâia
Lămâia este un aliment plin de virtuți nutriționale, fiind bogată în vitamina C și antioxidanți care previn mai multe boli.
Un remediu cunoscut și extrem de eficient pentru ficatul gras este apa cu lămâie, care luptă împotriva ficatului gras și stimulează digestia. Deși lămâia este acidă, ea devină alcalină în corpul nostru, ceea ce înseamnă că reglează nivelul pH-ului. Se bea în fiecare dimineață câte un pahar de apă călduță în care s-a stors sucul unei lămâi.
Spanac
Din categoria legumelor verzi, spanacul nu trebuie să-ți lipsească din alimentație. Datorită conținutului său ridicat de fibre, consumul de spanac este ideal pentru un tranzit intestinal flexibil. În plus, acidul folic reglează funcțiile ficatului și rinichilor.
Pentru că spanacul este bogat în clorofilă, el absoarbe și elimină grăsimile și toxinele din ficat.