DIVERSE | Alimente bogate în crom
Cromul este un oligoelement esențial implicat în metabolismul glucozei, fiind un mineral necesar pentru producerea de energie. Pe de altă parte, cromul este vital și pentru sinteza colesterolului, a grăsimilor și a proteinelor.
Acest mineral esențial menține un nivel echilibrat al zahărului în sânge, printr-o corectă utilizare a insulinei, fiind un element necesar în arderea lipidelor, diminuarea nivelului colesterolului rău, prevenirea obezității și a afecțiunilor cardiovasculare.
În schimb, carența de crom, deși rară, se manifestă prin poftă exagerată de dulciuri, oboseală sau scăderea capacității de concentrare.
Tocmai de aceea, medicii recomandă ca săptămânal să introducem în alimentație cel puțin cinci alimente bogate în crom.
Adulții au nevoie între 24-35 micrograme (mcg) de crom zilnic. Iată, așadar, câteva surse alimentare de crom!
Alimente bogate în crom: broccoli
Broccoli furnizează 53% din necesarul zilnic de crom consumând cel puțin 120 de grame din această cruciferă gustoasă.
– roșii
O roșie de mărime medie este echivalentul a 24 de mcg de crom.
– merele
Un singur măr îți va furniza necesarul zilnic de crom, mai exact 36 de mcg din acest mineral esențial.
– cartofii
Un singur cartof dulce este și el suficient pentru a acoperi necesarul zilnic de crom (36 mcg).
– carnea de vită și carnea de curcan
Carnea de curcan este bogată în crom și triptofan (induce o stare de bine), astfel că ar trebui s-o incluzi săptămânal în alimentație, la fel ca și carnea de vită.
– varza kale, spanacul și spirulina
Acestea reprezintă surse excelente de crom și magneziu, singura condiție fiind ca verdețurile să fie organice.
Alte surse de crom: nuci, alune, semințe, cereale integrale (orz, ovăz, inclusiv porumb), boabe de cafea sau cacao, banane, sparanghel, drojdia, ficatul de vacă sau pasăre, ouăle, soia, mazăre tânără, piper negru.