Diverse

DIVERSE | Aliați naturali în bolile pancreatice

Fără a înlocui tratamentul recomandat de medic, remediile naturale s-au dovedit benefice în unele afecțiuni pancreatice.

Lichenul de piatră

Un leac bun pentru cei cu pancreatită este lichenul de piatră. Planta stimulează secrețiile biliare și pancreatice, are acțiune antiinflamatoare, antitumorală, stomahică. Lichenul de piatră poate fi folosit ca tratament adjuvant în pancreatită cronică și în insuficiență pancreatică. Se poate consuma sub formă de pulbere (1 linguriță rasă de 4 ori pe zi), macerat la rece (1 lingură de plantă se ține în 250 ml de apă 6-8 ore; se strecoară și se bea pe stomacul gol) sau ca infuzie (1 lingură de plantă la 250 ml de apă fiartă; se beau 2-3 căni pe zi).

Coada-calului

Având o compoziție chimică bogată, coada-calului are numeroase întrebuințări terapeutice. Valorificat în bolile renale datorită acțiunii diuretice, planta este foarte bună și pentru tratarea inflamației specifice pancreatitei. Poți prepara un decoct dintr-o linguriță de plantă la 250 ml de apă rece. Se fierbe un sfert de oră. Se beau 3 ceaiuri pe zi, între mese.

Gălbenelele

Ușor de recunoscut după florile galben-portocalii, gălbenelele conțin flavonoide, carotenoizi, saponozide, acid salicilic, mucilagii și uleiuri esențiale. Acești compuși conferă plantei acțiune antioxidantă, antiinflamatoare, antiedematoasă, analgezică, hidratantă și antibacteriană. Potrivit cercetătorilor spanioli, extractul de gălbenele poate inhiba proliferarea celulelor maligne pancreatice. Se poate folosi extractul uleios de gălbenele (10 picături de 3 ori pe zi).

Păpădia

Planta are o importantă valoare terapeutică, numeroase probleme de sănătate putând fi ameliorate cu ajutorul ei. Păpădia ajută la detoxificarea ficatului, reduce inflamația pancreasului și stimulează producția de bilă. Poți bea zilnic 2-3 infuzii de păpădie, după mesele principale. Remediul se prepară din 2 lingurițe de plantă la 250 ml de apă clocotită.

Anasonul

Uleiul volatil din fructele pancreasului stimulează secrețiile pancreatice, ajutând astfel digestia. Se prepară o infuzie din 1/2-1 linguriță de fructe de anason la 1 cană cu apă fiartă. Se bea 1 cană pe zi, în mai multe reprize.

Știai că…
…turmericul asociat cu gelul de aloe reglează funcția pancreasului și a ficatului?

Ce plante pot folosi diabeticii

Există remedii naturale care pot fi folosite ca adjuvant în diabet, dar numai cu acordul medicului. Printre „insulinele vegetale” se numără: afinul (frunzele și fructele uscate, sub formă de ceai), frunzele de dud negru (pulbere, macerat sau infuzie), rădăcina de brusture (decoct), anghinarea (macerat) și schinduful (macerat).

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page