Diverse

DIVERSE | Ai probleme cu articulațiile? Verifică sistemul endocrin!

Nu mai este un secret pentru nimeni că rolul hormonilor în buna funcționarea a organismului este vital. Aceștia influențează inclusiv țesutul conjunctiv care ajută la formarea articulațiilor.

Tulburările endocrine pot produce modificări ale proprietăților fizice ale țesutului conjunctiv  și astfel favorizează apariția unor boli articulare.

O producție excesivă a hormonului de creștere produce gigantism la copil și acromegalie la adult ( creșterea și îngroșarea trăsăturilor faciale, a extremităților sau creșterea organelor).

Glanda pituitară controlează funcțiile celorlalte glande

Acțiunea acestei glande se resimte în tot organismul. Hormonul de creștere contribuie la producerea unui număr important de celule cartilaginoase care sunt responsabile de creșterea exagerată, de curbarea cartilajelor, ce duc la degenerarea oaselor  și la creșterea exagerată mai ales a oaselor de lângă articulații.

Astfel, te poți confrunta cu deviații posturale constând în curbarea coloanei verterale și cu arcuirea picioarelor. Nici zona craniului, a coloanei vertebrale sau a mâinilor nu sunt ferite de aceste deviații. În acromegalie, proeminența excesivă a călcâiului este un semn important.

Dereglările glandei tiroide favorizează apariția afecțiunilor reumatismale

Artrita poate fi declanșată de hipotiroidie. Aceasta este determinată de excesul de depozite al unor proteine din țesuturile conjunctive. Hormonul de stimulare tiroidiană care este produs de glanda pituitară poate favoriza colecția excesivă de proteine în organism.

Simptomele care pot să apară astfel sunt însoțite de disconfort vag și dureri. Îngroșarea articulațiilor este prezentă aproximativ  la 33% dintre bolnavi. De obicei sunt implicate articulațiile genunchilor, a gleznelor, articulațiile mici ale mâinilor și picioarelor.

Hipertiroidismul este declanșat în urma tratamentului pentru boala Graves (o hiperactivitate a glandei tiroide). Simptomele care anunță această afecțiune se observă în rotunjirea degetelor și a unghiilor de la picioare, în inflamația lor și în umflarea țesuturilor moi.

Bursita în hipertiroidism

Bursita este o afecțiune localizată la nivelul umărului și este asociată cu hiperactivitatea glandei tiroide. Afectează adesea și celelalte articulații ale corpului. Acestea se îngroașă, țesuturile moi se inflamează iar mișcările articulare sunt destul de limitate.

Osteoporoza  este o altă afecțiune care poate să apara la persoanele care suferă de tulburări ale tiroidei din cauza pierderii de calciu și forfor din organism.

Nu trebuie să treci cu vederea nici afecțiunea numită „Tiroidita Hashimoto”, care afectează glanda tiroidă. Aproximativ jumătate din pacienții care suferă timpuriu de hiperactivitate în cazul glandei tiroidei va manifesta la un moment dat și o hipoactivitate a glandei.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page