DIVERSE | Află din ce cauză mănânci noaptea!
Nu ai chef să mănânci dimineața? „Ciugulești” în miez de noapte și adormi târziu? S-ar putea să suferi de sindromul alimentației nocturne, care e adeseori acompaniat de anxietate și insomnie. Află mai jos care sunt cauzele tulburării de care suferă 2 % din femeile tinere.
Sindromul se caracterizează prin lipsa de apetit la prima oră și compensarea acestuia pe timp de noapte. Este însoțit de obicei și de tulburări ale somnului. Deși sindromul e controversat în lumea medicală, studii recente arată că persoanele care se alimentează pe timp de noapte prezintă concentrații scăzute de melatonină și leptină. Cauzele declanșării sindromului ar fi următoarele:
Stil de viață nesănătos. Un stil de viață nesănătos, dobândit în perioada adolescenței – mâncatul pe timp de noapte cu ochii în televizor, sau pe timpul pregătirii examenelor – poate deveni un obicei dăunător, dacă nu e corectat de-a lungul anilor.
Răspuns la diete. Dietele care impun restricții dure, la nivel caloric sau în privința aportului de substanțe nutritive, pot declanșa un comportament alimentar „de compensare” pe timpul nopții.
Stresul și constrângerile diverse. Sindromul poate să fie declanșat de factori de stres. Se știe că stresul determină eliberarea de cortizol. Se crede că mâncatul pe timp de noapte este reacția organismului la excesul de cortizol: prin mâncare, hormonul în exces este „neutralizat” – sau, în orice caz, i se reduce producția.
Reacție la medicamente. Se pare că medicamentele antidepresive declanșează sindromul cu pricina. Ceea ce sugerează că tulburarea respectivă are o componentă chimică.Cercetătorii au mai constatat că persoanele care mănâncă noaptea preferă carbohidrații – care induc senzația de bine la nivelul creierului. Practic, alimentația nocturnă poate fi o tentativă de auto-medicație a organismului, în fața tulburărilor de dispoziție sau induse de stres.
Sursa: clickpentrufemei.ro