DIVERSE | Află ce alimente cresc riscul de osteoporoză!
Anumite alimente pot reduce densitatea osoasă, crescând riscul de apariție a osteoporozei.
Nu consuma proteine în exces
Proteinele au un rol important în întărirea oaselor, însă atunci când consumi prea multe, organismul produce niște chimicale numite sulfați, care determină desprinderea calciului de pe oase. Acest efect negativ are loc mai ales atunci când se consumă proteine de origine animală.
Băuturile cu cofeină cresc riscul de fracturi
Într-un studiu recent realizat pe un grup de femei suedeze se arată că cele care au băut 330 de miligrame de cofeină sau mai mult într-o zi (echivalentul a 4 cești cu cafea) și-au mărit riscul de a suferi o fractură osoasă.
Atenție la doza zilnică de vitamina A!
Cercetătorii au descoperit că femeile care luau retinol, un derivat al vitaminei A, în doze de peste 3000 de micrograme pe zi erau de două ori mai predispuse riscului de a suferi de fractură de șold, spre deosebire de cele care asimilau 1500 de micrograme sau chiar mai puțin. Deși retinolul are un rol important în creșterea sănătoasă a oaselor, o cantitate prea mare împiedică absorbția corectă a vitaminei D, ducând astfel la reducerea densității osoase.
Alți factori care reduc densitatea osoasă sunt:
-Sarea. O dietă bogată în sare duce la eliminarea calciului prin urină și transpirație.
– Oxalații, o altă formă de sare, poate împiedica absorbția calciului, mai ales dacă aceștia se află într-un produs în care se găsește în același timp și calciu.
– Atunci când se consumă tărâțe de grâu, nu ar trebui să se consume și alimente bogate în calciu, din cauza faptului că se împiedică asimilarea lui în organism. În cazul în care iei suplimente pe bază de calciu, alimentele care conțin tărâțe de grâu ar trebui consumate cu 3-4 ore înainte de a lua suplimentele.
– Un consum excesiv de alcool duce la scăderea densității osoase, întrucât reduce absorbția calciului și a vitaminei D.
Sursa: www.clicksanatate.ro