DIVERSE | Afecțiuni pe care le poți trata cu floarea-soarelui
Cunoscută în Moldova și sub numele de răsărita, floarea-soarelui îmbracă hectare întregi cu un galben energizant. Dar știai că planta, pe lângă valoarea sa estetică, are numeroase virtuți tămăduitoare?
În fitoterapie, de la plantă se folosesc toate părțile sale. Astfel, rădăcina, tulpina, frunzele, petalele, semințele și pălăria se utilizează în diverse remedii eficiente, vechi de mii de ani.
Petalele întăresc imunitatea
Simți că o răceală îți dă târcoale? În acest caz, urmează o cură cu tinctură de petale de floarea-soarelui. Potrivit mai multor studii recente, în acestea se găsesc substanțe care stimulează imunitatea. Culege petale proaspete de floarea-soarelui și toacă-le, după care pune-le într-un borcan. Când recipientul s-a umplut, toarnă alcool alimentar de 80 de grade, astfel încât toate petalele să fie acoperite. După zece zile, filtrează amestecul și depozitează preparatul în sticluțe mici, închise la culoare. Pune într-un pahar de apă o linguriță de tinctură și bea soluția de trei-patru ori pe zi, trei săptămâni.
Frunzele, indicate în tuberculoză
Te confrunți cu tuse persistentă, însoțită de sânge, oboseală extremă, scădere în greutate, febră și transpirații nocturne? Dacă medicul ți-a confirmat că suferi de tuberculoză, urmează o cură de cel puțin două luni cu vin de floarea-soarelui. Umple un recipient de sticlă cu tulpini și frunze de floarea-soarelui, peste care toarnă vin alb. Închide vasul ermetic și lasă-l la soare, 14 zile, după care strecoară băutura. Amestecă o lingură de miere cu patru linguri de vin. Consumă mixtura de trei-patru ori pe zi, pe stomacul gol, două luni. Combinația reduce febra și inflamația de la nivelul plămânilor.
Pălăria ameliorează eczemele
Partea din floare care rămâne după ce semințele sunt îndepărtate poate fi folosită în diverse leacuri ce tratează bolile pielii, cum sunt eczemele. Taie pălăria în bucăți cât mai mici și lasă-le să fiarbă 5 minute într-un litru de apă. Dă deoparte de pe foc, așteaptă să se răcească, apoi filtrează amestecul. Bea zi de zi una-două căni de ceai, trei săptămâni. Preparatul are efecte depurative și antiinflamatoare.
Rădăcina te scapă de indigestie
Durerile de stomac nu-ți dau pace? Pentru această neplăcere, de ajutor este pulberea de rădăcină de floarea-soarelui. Recoltează rădăcina toamna timpuriu, spal-o bine, taie-o fâșii și las-o la uscat, pentru a nu mucegăi. Când bucățile s-au zvântat, macină-le în râșnița de cafea. Cerne pulberea pentru a elimina părțile dure. Ia câte o jumătate de linguriță rasă de pudră de floarea-soarelui. Ține praful sub limbă câteva minute, după care înghite-l cu jumătate de pahar de apă călduță. Este posibil ca după administrare să-ți vină să vomiți. Fă asta, pentru că ajută la curățarea tubului digestiv. Urmează cura până te simți mai bine.
Semințele, bune în cistită
Sunt consumate frecvent ca gustare sau adăugate în salate sau prăjituri, însă semințele de floarea-soarelui crude combat multe afecțiuni, printre care cele de rinichi. Dacă suferi de cistită ori nefrită apelează la terciul de semințe de floarea-soarelui. Macină cu rășnița de cafea un pumn de semințe cu tot cu coajă. Amestecă cinci linguri de pulbere cu puțină apă călduță, până obții o pastă. Lasă amestecul deoparte 15 minute și consumă-l pe stomacul gol. Apelează la acestă cură o dată pe zi, șapte zile.
Uleiul presat la rece previne bolile gingiilor
Se diferențiază de uleiul clasic de floarea-soarelu prin aroma mult mai intensă și gustul ușor amărui. Este un produs 100% natural, cu numeroase virtuți terapeutice, și se găsește în magazinele naturiste. Astfel, pentru a preveni apariția unor afecțiuni gingivale, clătește gura 15 minute cu ulei de floarea-soarelui presat la rece în fiecare dimineață, după care spală-te pe dinți. Ai grijă să nu-l înghiți, deoarece conține toxine.
Atenție!
Preparatele naturiste din floarea-soarelui pot da reacții alergice. De aceea, dacă se instalează diareea, îți curge nasul sau simți o arsură pe piele, întrerupe administrarea remediilor.
Idei Click! pentru femei
Migrenele dispar dacă bei ceai din pălărie de floarea-soarelui. Mai mult, poți face comprese cu această infuzie, pe care să le aplici pe tâmple și pe creștetul capului.
Dacă pui câteva picături de ulei presat la rece de floarea-soarelui în ureche, scapi de durerile din această zonă.
În cazul în care ai pielea foarte uscată, masează-te cu câteva picături de ulei presat de floarea-soarelui.
Sursa: clickpentrufemei.ri