DIVERSE | Afecțiuni ale pielii pe care nu trebuie să le ignori
Pielea neuniformă, petele întunecate, furunculele și bronzarea ușoară a pielii nu duc întotdeauna la acnee și coșuri. Medicii avertizează că în spatele acestor semne pot sta boli grave. Iată care sunt acestea!
Negii
Sunt excrescențe mici, aspre, care apar de regulă pe brațe și pe picioare, atât la copii, cât și la adulți. Aceștia sunt cauzați de o infecție virală cu virusul papiloma uman (HPV). Negii de pe organele genitale și zonele anale se pot transmite sexual. Pentru că sunt contagioși, trebuie tratați, chiar dacă sunt benigni. Anumite tipuri de HPV au fost asociate cu cancerul de col uterin.
Varicela sau vărsatul de vânt
Este o boală extrem de contagioasă cauzată de virusul varicelo-zosterian (VZV). De obicei, se produce o erupție pe piele sub formă de vezicule cu cruste. Boala se mai manifestă și prin febră și oboseală. La adulți, afecțiunea poate lăsa în urmă pete și cicatrici. Netratată la timp, aceasta poate avea consecințe foarte grave asupra sănătății.
Pielea bronzată
Bronzarea ușoară, fără expunerea la soare, poate semnala deficit de vitamina B-12, o tiroidă leneșă sau glandă suprarenală hipoactivă (boala Addison).
Acneea
Este o problemă foarte frecventă a pielii, ignorată de cele mai multe ori de părinți, deoarece este considerată o parte a maturizării copilului. Acneea netratată poate duce la cicatrici permanente și mutilare a feței. Acneea severă, rezistentă la tratament, poate fi un semn de dezechilibru hormonal la fete.
Rozaceea
Este o boală de piele care se caracterizează prin eritem (roșeață). Stresul, lumina soarelui, alimentele condimentate, alcoolul și produsele de îngrijire a pielii pot agrava sau declanșa această afecțiune.
Dermatoze induse de steroizi topici
Acestea sunt probleme ale pielii care apar ca urmare a utilizării necontrolate de creme cu steroizi, fără supravegherea dermatologului. Acnee severă, creșterea părului facial la femei, subțierea pielii, vase de sânge vizibile, vergeturi și infecții fungice sunt unele dintre simptomele care apar ca urmare a utilizării cremelor cu steroizi timp îndelungat.
Acanthosis nigricans
Este o afecțiune cutanată, caracterizată prin pete maro închise, localizate din loc în loc, în zone precum gât, axile, zona inghinală, coate, genunchi, degete și sub ochi. Această afecțiune este frecvent asociată cu diabet zaharat (de tip 2) și cu sindromul ovarelor polichistice. În cazuri rare, poate fi un semn al cancerului de plămâni, esofagian sau de sân.
Ocronoza exogenă
Aceasta este o afecțiune a pielii care apare din cauza utilizării necontrolate timp îndelungat a medicamentelor de albire a pielii, denumite hidrochinone. Hidrochinona este de obicei prezentă în cremele de deschidere a culorii pielii și este sigură pentru durate scurte de tratament.
Sursa: clickpentrufemei.ro