DIVERSE | 9 modalitati prin care magia ne pacaleste creierul
Toti suntem fascinati de magie, dar s-a demonstrat deja ca aceasta arta foloseste principii neuro-stiintifice pentru a ne pacali creierul. Cum functioneaza mai exact aceste mecanisme si de ce putem fi atat de usor prinsi in iluziile care par atat de reale?
Iata caile prin care magia pacaleste creierul, conform Listvers:.
Concentrarea
Creierul uman nu a fost conceput astfel incat sa se poata concentra asupra a doua lucuri, in acelasi timp, iar magicienii profita din plin de acest fapt. Asadar, cand toata atentia este captata de un singur lucru, celelalte aspecte ale cadrului raman “neacoperite”.
Asta le permite magicienilor sa faca miscari altfel evidente, dar de neobservat pentru public, cel care se concentreaza asupra unui singur element principal.
Viitorul, prezis gresit
Creierul anticipeaza unele evenimente pe baza altora, care s-au intamplat deja. Cadrul memorie-predictie este deseori adus in atentia creierului, astfel incat concentrarea scade tocmai pentru ca anticipam ce se va intampla.
Cand un magician pune o minge intr-o cana doar ca obiectul sa dispara cand recipientul este intors, suntem mirati la final tocmai pentru ca rezultatul nu a fost cel anticipat de noi.
Liberul arbitru
Cand trebuie sa alegem o carte, rareori facem selectia la intamplare. De obicei, magicianul alege pentru noi, fara stirea noastra. In cadrul multor trucruri cu carti, de exemplu, alegerea ne este fortata, in sensul ca magicianul face ceva, mental sau fizic, pentru a ne determina sa alegem o anumita carte.
Deseori, chiar si dupa ce ni se explica acest truc, creierul nostru respinge varianta aceasta, in favoarea celei legate de propria decizie, neputand accepta ca a fost manipulat.
Creierul nu accepta faptul ca i s-a indus sa faca ceva si, deseori, omite detaliile care ar demonstra acest fapt.
Completarea spatiilor goale
Femeia taiata de la jumatate este un truc vechi de cand lumea. Se pare ca raspunsul este foarte simplu: capul dintr-o cutie nu ii apartine persoanei din cealalta cutie. Cu toate astea, creierul se incapataneaza sa creada asta, continuitatea fiind unul dintre principiile sale de baza.
Cand vede un cap in aliniere cu niste picioare presupune ca e vorba de un corp intreg, apartinand aceleiasi persoane. Creierul nostru foloseste ceea ce poate vedea pentru a completa o imagine, iar astfel scopul magicianului este atins.
Schimbarea
Daca te uiti la un obiect de doua ori intr-un interval scurt de timp, cu greu vei observa schimbarile minore. De fapt, creierul nostru nu este prea eficient in privinta acestor transformari. Ba mai mult, creierul s-a invatat sa judece ca fiind neimportante schimbarile minore, insa in cadrul unui numar de magie, acestea pot face diferenta.
Niciodata nu observam micile schimbari pana cand magicianul nu ne directioneaza atentia catre ele.
Creierul nostru are ego
Datorita unui fenomen numit “disonanta cognitiva”, creierul va gasi pretexte doar pentru a oferi sens unor evenimente. Creierul se va forta sa justifice anumite contexte daca nu s-au intamplat asa cum ne-am fi asteptat. In cazul magiei lucrurile stau cu totul altfel.
Se ajunge intr-un punct in care, indiferent cat de tare incearca, creierul nu poate explica evenimentele vazute. De aici provine si senzatia de uimire atunci cand vedem un truc de magie.
Vedem sau e inchipuire?
Probabil cunosti numerele de iluzionism in care te uiti fix la o imagine neagra apoi la un perete alb doar pentru a-ti da seama ca imaginea inca exista in viziunea ta. De fapt, creierul tau inca vede ceva la scurt timp dupa ce imaginea s-a dus. Un magician se poate folosi de asta cand schimba un obiect dintr-o mana in alta, de exemplu.
Acea secunda in plus, in care tie ti se pare ca imaginea de baza inca exista, ii este de mare ajutor.
Creierul tau iubeste lucrurile noi
Creierul se opreste asupra tuturor evenimentelor noi, rapide, interesante, al caror deznodamant este greu de prezis. Un porumbel care iese dintr-o palarie va avea parte de toata atentia ta, la fel ca si o miscare rapida, curbata. Magicienii stiu asta si vor folosi toate miscarile pe care creierul tau nu le va putea ignora
Creierul tau adora sa fie cucerit
Multi magicieni folosesc umorul in cadrul numerelor lor tocmai pentru a incanta publicul. Farmecul si carisma au un efect chimic asupra creierului. Cand ne amuzam la spusele magicienilor, chiar si atunci cand trucurile nu sunt reusite din prima incercare, se elibereaza oxitocina, hormonul care sporeste socializarea si cooperarea.
Asta inseamna ca vei fi mai putin critic si suficient de entuziasmat incat sa ratezi cateva detalii, atentia fiindu-ti captata de chipul magicianului.
Sursa: www.ziare.com