DIVERSE | 7 metode pentru a scăpa de cicatrici
Cicatricile sunt semne inestetice care rămân pe piele în urma unor traumatisme profunde, tăieturi, arsuri, infecţii cutanate sau intervenţii chirurgicale. Specialistul Click!, dr. dermatolog Mircea Tampa, ne spune care sunt metodele prin care putem scăpa de cicatrici.
1. Dermabraziunea este o metodă care determină atenuarea cicatricilor prin îndepărtarea unui strat de piele. Are rezultate foarte bune în tratamentul cicatricilor apărute în urma leziunilor de acnee sau cicatricilor proeminente.
2. Peelingul chimic realizează un efect mai profund şi este potrivit pentru cicatricile faciale rămase în urma acneii juvenile sau a leziunilor de după varicelă. Are efect şi în ştergerea petelor de pe piele.
3. Renivelarea pielii cu ajutorul laserului asigură netezirea pielii şi dispariţia în mare parte a cicatricilor. Are efect şi de întinerire a pielii.
4. Injectarea de acid hialuronic este folosit, pentru cicatricile deprimate, adâncite în profunzimea pielii, însă are efect temporar.
5. Cremele pe bază de corticoizi sunt folosite pentru cicatricile reliefate. Sunt recomandate în stadiile iniţiale.
6. Geluri sau creme cu heparină şi extract de ceapă. Acestea sunt disponibile în farmacii, nu se aplică mai devreme de 2-3 săptămâni de la o operaţie chirurgicală sau de la închiderea unei răni şi au drept efect creşterea supleţii cicatricii.
7. Metodele chirurgicale de eliminare a cicatricilor au efect permanent şi se bazează pe reorientarea cicatricilor şi îngroparea acestora în interiorul pliurilor cutanate, tehnicile operatorii fiind variate şi în permanentă îmbunătăţire.
Atenţie! Trebuie să ştiţi că cicatricile pot sta la baza apariţiei cancerului de piele. De aceea este necesară prezentarea la medic atunci când se observă la nivelul cicatricilor apariţia de noduli proeminenţi sau răni sângerânde.
Cum putem preveni infecţiile
Cea mai bună metodă de a preveni apariţia cicatricilor inestetice este igiena corectă a plăgilor şi prevenirea infectării.
Se recomandă curăţarea rănilor cu apă şi săpun, iar în cazul rănilor adânci, prezentarea la medic pentru închiderea chirurgicală a leziunilor. De asemenea se recomandă evitarea scărpinării şi traumatizării leziunilor de varicelă sau acnee (stoarcerea coşurilor).
Sursa: clicksanatate.ro