Diverse

DIVERSE | 56 de beneficii ale uleiului de măsline

Legenda spune că măslinul a fost un cadou de la zeița Atena pentru omenire. Homer vorbește despre uleiul de măsline ca fiind aurul lichid, iar Thomas Jefferson l-a proclamat darul cerului.

Timp de secole, uleiul de măsline era oferit cadou și era primit cu foarte mare bucurie. De curând, oamenii au început să-și îndrepte atenția spre acest ulei și cercetătorii fac din ce în ce mai multe studii care arată cât de multe beneficii poate avea uleiul de măsline pentru organism, fie că este folosit pe cale internă sau externă.

Iată cele mai importante beneficii și utilizări ale uleiului de măsline:

1. Este cea mai sănătoasă sursă de grăsime existentă.
2. Face arterele mai elastice
 – 2 linguri pe zi te fac mai rezistent la accidente vasculare cerebrale și atac de cord.
3. Reduce nivelul colesterolului rău – conține polifenoli, care ajută la menținerea colesterolului la nivelul optim.
4. Potolește foamea – reduce pofta de zahăr, te ajută să te saturi mai repede și astfel să mănânci mai puțin.
5. Îmbunătățește digestie – este un ajutor de succes pentru digestie
6. Protejează ficatul
7. Protejează inima și celulele roșii din sânge – un polifenol specific uleiului de măsline este deosebit de eficient în protejarea celulelor roșii din sânge de oxidare.
8. Ajută la lupta împotriva cancerului de sân – conține fitochimicale care distrug celulele canceroase și genele predispuse la cancer.
9. Ajută la lupta împotriva bolilor degenerative.
10. Reduce riscul de accident vascular cerebral la persoanele în vârstă – conform unui studiu din anul 2011, persoanele în vârstă a căror dietă a fost bogată în ulei de măsline, au șanse mult mai mici să aibă un AVC decât celelalte.
11. Previne atacul de cord la bărbați – potrivit unui studiu, bărbații care au consumat min. 50 ml. de ulei de măsline/zi au avut o scădere a ratei de apariție a unui atac de cord cu 82%, comparativ cu bărbații care nu au consumat ulei de măsline.
12. Scade tensiunea arterială – prin reducerea nivelului de acid azotic din organism.
13. Reduce riscul de boli cardiace coronariene la femei – conform unui studiu făcut în Italia, femeile care au consumat zilnic ulei de măsline, fructe și legume crude au avut o rată de apariție a bolilor cardiace coronariene mai mică decât celelalte.
14. Îmbunătățește memoria – poate preveni și chiar inversa pierderea de memorie specifică bolii Alzheimer.
15. Previne apariția depresiei – datorită acizilor grași mononesaturați pe care îi conține
16. Menține sănătatea la bătrânețe – dieta mediteraneană este recunoscută pentru efectele sale anti-îmbătrânire, datorate în mare parte uleiului de măsline, dar și peștelui, fructelor, legumelor și vinului roșu.
17. Previne îmbătrânirea pielii – antioxidanții, în frunte cu vitamina E, mențin pielea tânără și sănătoasă.
18. Previne îngrășarea – deși este bogat în calorii, conține grăsimi sănătoase care luptă împotriva depozitelor de grăsime din organism.
19. Perfect dacă este nerafinat – cel mai sănătos ulei de măsline este cel extra virgin, adică cel nerafinat. Este obținut prin presarea măslinelor la rece, fără ca acestea să fie supuse altor procese dure.
20. Perfect pentru salate – stropește salata cu părți egale de ulei și oțet balsamic/de mere/de vin.
21. Perfect pentru sosuri – combină-l cu ierburi, condimente, usturoi sau sucuri de citrice pentru a crea sosuri gustoase și sănătoase.
22. Înlocuiește cu succes untul – se poate folosi în majoritatea rețetelor (chiar și produse de patiserie), dar nu se prăjește.
23. Înlocuiește suplimentele – consumă 2 linguri/zi pentru a-ți asigura aportul zilnic necesar de vitamina E.
24. Înfrumusețează părul – întărește părul și îl face mai flexibil.
25. Previne uscarea scalpului – hidratează scalpul uscat.

Frumusețe (beneficii externe)

Piele

26. Hidratează pielea și îi menține elasticitatea – amestecă-l cu apă și folosește-l ca pe o cremă de corp, față, mâini.
27. Vindecă și ameliorează acneea – deși pare ciudat, uleiul de măsline amestecat cu sare grunjoasă este eficient în exfolierea, curățarea pielii, ameliorarea acneei și eliminarea punctelor negre.
28. Nu astupă porii și nu favorizează apariția coșurilor – pătrunde în piele, lăsând pielea moale și netedă, fără a îngrășa pielea.
29. Curăță pielea sensibilă – vechii egipteni, greci și romani nu au avut săpun dar nu i-au simțit lipsa datorită uleiului de măsline. Ei se masau cu ulei, apoi curățau pielea de celulele moarte și de mizerie. În epoca noastră, foarte multe săpunuri conțin ulei de măsline.
30. Exfoliant ieftin cu aceleași rezultate ca produsele scumpe din spa – se toarnă în palmă ulei de măsline alături de o linguriță de sare sau zahăr și se masează ușor pielea. Pentru exfolierea tălpilor, se combină 2 părți egale de ulei de măsline și miere, puțin zahăr și un strop de suc de lămâie și se masează tălpile foarte energic după ce picioarele au fost ținute în apă caldă 15 minute.
31. Curăță vopseaua/seva/smoala de pe piele – dacă te-ai murdărit cu aceste substanțe, șterge-te cu ulei de măsline și vei avea o piele curată, moale, fermă și netedă.
32. Cel mai bun lubrifiant natural – îl poți folosi ca ulei de masaj, simplu, sau ca ulei purtător de uleiuri esențiale.
33. Reduce aspectul vergeturilor – combină părți egale de unt de cacao și ulei de măsline și masează zilnic vergeturile.
34. Reduce celulita – amestecă-l cu zaț de cafea și masează zonele afectate.
35. Perfect pentru bărbierit – folosește-l în loc de săpun sau cremă de ras pentru un bărbierit confortabil.
36. Demachiant natural – aplică ulei de măsline pe un tampon de vată și șterge ușor machiajul de pe față.
37. Auto-bronzant natural – amestecă-l cu zaț de cafea și aplică pe tot corpul sau adaugă amestecul în cadă.
38. Rimel natural – folosește-l în loc de rimel pentru a obține gene superbe.
39. Hidratează cuticulele – se aplică  pe un tampon de bumbac pentru a hidrata cuticulele.
40. Calmează iritațiile de pe pielea bebelușului
41. Protejează mâinile de mizerie
 – unge-te pe mâini înainte de grădinărit, pentru a preveni acumularea de murdărie și pentru a face curățarea mai ușoară.

42. Menține buzele moi și hidratate – prepară-ți propriul balsam de buze prin combinarea uleiului de măsline cu ceară de albine, în părți egale. Pune-l într-un borcănel de sticlă și unge-te cu vârful degetului.

43. Protejează corzile vocale – este cunoscut faptul că mulți cântăreți fac gargară cu ulei de măsline înaintea concertelor.

44. Condiționează părul – combină-l cu zaț de cafea și freacă bine părul înainte de a folosi șamponul. De asemenea, se poate combina cu balsam de păr pentru a-i accentua efectele.
45. Previne deteriorarea părului
46. Întărește părul deteriorat – se aplică ulei de măsline pe păr și scalp, după care se acoperă cu o folie de plastic, apoi se încălzește părul cu uscătorul. După 30 min., se dă jos folia și se spală părul cu șampon, ca de obicei.
47. Înfrumusețează părul negru – combină uleiul de măsline cu produsele de îngrijire a părului.
48. Descurcă părul – unge-ți părul cu puțin ulei apoi piaptănă-te.
49. Previne albirea părului – folosindu-l regulat, părul își va închide treptat culoarea.
50. Ucide păduchii – Masează scalpul cu ulei de măsline, așteaptă minimum 30 minute și clătește. Repetă tratamentul o dată la 10 zile, de cel puțin 3 ori.

51. Lustruiește mobilierul din lemn și suprafețele de uz casnic – aplică-l pe o cârpă moale și șterge mobila, robinetele, suprafețele laminate, aparatele din oțel inoxidabil.

52. Oferă strălucire pantofilor.
53. Oferă strălucire recipientelor de alamă.
54. Ajută la dezlipirea autocolantelor.

55. Ajută la dezlipirea gumei de mestecat de pe suprafețe de piele sau non-poroase.
56. Ajută la deschiderea fermoarelor blocate.

Măști faciale (înfrumusețare)

  1. Se amestecă ulei de măsline cu o pastă obținută dintr-un avocado copt și se aplică pe față, timp de 15 min., apoi se clătește.
  2. Se amestecă 1 lingură ulei de măsline, 1 lingură miere și un gălbenuș de ou iar amestecul se aplică pe față, timp de 15 min., apoi se clătește.

Valoarea nutritivă / 100 g ulei de măsline

  • Energie – 885 kcal.
  • Grăsimi – 100 g: saturate 14 g, mononesaturate 73 g, polinesaturate 11 g, omega-3 <1,5 g, omega-6 3.5 – 21 g
  • Vitamina E – 14 mg (93% din doza zilnică recomandată pentru adulți)
  • Vitamina K – 62 g (59% din aportul zilnic recomandat pentru adulți)

Sursa: www.fitness-nutritie.ro

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page