DIVERSE | 5 probleme pe care le poți trata cu bitter suedez
Remediu folosit încă din Evul Mediu, bitterul suedez este un tonic pe bază de plante, recomandat de fitoterapeuții din lumea întreagă, datorită proprietăților sale benefice. Această tinctură este de ajutor în tratarea multor boli mai mult sau mai puțin grave.
Disponibil atât în formă alcoolică, cât și nealcoolică, bitterul suedez se prepară în diverse moduri, fiind aromatizat în mod tradițional cu aloe, șofran, smirnă, camfor, gențiană și alte plante terapeutice. Tonicul este recomandat contra balonării și indigestiei, dar și în tratarea hemoroizilor, a alergiilor și problemelor pielii.
1. Ajută la îmbunătățirea digestiei
Bitterul suedez este cunoscut ca un remediu imbatabil în tratarea balonării, a constipației și a indigestiei. Susține funcțiile biliare, pancreatice și secreția gastrică, combate crampele și senzația de greață, favorizând eliminarea toxinelor. Acționează ca un laxativ blând. Tratamentul trebuie luat dimineața și seara, câte 1 linguriță, diluat în puțină apă. În astfel de probleme e indicată varianta cu alcool.
2. Tratează problemele menstruale
Pentru menstruațiile abundente, neregulate sau însoțite de dureri este recomandat bitterul suedez nealcoolic. Trebuie să iei din tinctură câte 1 linguriță înainte de fiecare masă principală, 4-5 zile înainte de menstruație și să continui tratamentul încă 4-5 zile după. Diluează în puțină apă.
3. Remediu contra stărilor de vertij
Pentru stările ușoare de amețeală, dar și pentru cele care te țin la pat, bitterul suedez este recomandat cu încredere de fitoterapeuți. Ia 1-2 lingurițe, cu 2/3 pahar cu apă, imediat după masă, o singură dată pe zi, de preferat în prima parte a zilei. Cel mai bine este ca, după o cură de 4-6 săptămâni, să faci o pauză de cel puțin o lună. Bitterul poate fi alcoolic sau nealcoolic.
4. Leac contra hemoroizilor
Scaunele cu sânge sunt comune în rândul celor care au hemoroizi și este indicat să nu amâni vizita la medic, dacă ai o astfel de problemă. Îmbibă o dischetă de bumbac (o bucată de vată sau o dischetă pentru demachiat) în bitter suedez (varianta cu alcool) și tamponează ușor zona cu probleme. Remediul este util și în leziunile minore, cum ar fi genunchi loviți sau mici tăieturi.
5. Stimulează imunitatea
Pentru îmbunătățirea capacității organismului de a se apăra și întări, este recomandat bitterul suedez. Diluează o linguriță de tinctură într-un pahar de 250 ml de apă, de 2 ori pe zi. Este eficient chiar și în tratarea răcelilor. După o cură de 2-3 săptămâni, este recomandat să faci o pauză de minim o săptămână.
Prepară poțiunea la tine acasă
10 g aloe vera (poate fi înlocuită cu pulbere de pelin), 5 g smirnă, 2 g șofran, 10 g frunze de senna, 10 g camfor natural, 10 g rădăcini de rubarbă, 10 g mană,10 g theriac venețian, 5 g frăsinel, 10 g rădăcini de angelică și 10 g rădăcini de zedoarie (turmeric alb). Pune acest amestec într-o sticlă de 2l, cu gât larg. Adaugă 1,5 litri de alcool de 38% până la 40%. Pentru versiunea nealcoolică, înlocuiește alcoolul cu apă. Lasă sticlă în picioare, la soare sau lângă o sursă de căldură, timp de 14 zile. Agit-o zilnic. Strecoară apoi lichidul și pune-l în sticluțe mici, închise ermetic. Depozitează recipientele într-un loc răcoros, ferit de lumină. În acest fel poate fi păstrat timp de mai mulți ani. Agită bine înainte de folosire!
Alte întrebuințări
Bitterul suedez poate fi folosit și pentru…
… îmbunătățirea memoriei.
… eliminarea cearcănelor.
… ameliorarea durerilor de măsele.
… tratarea amigdalitei.
… un somn odihnitor.
Info
Administrat intern, bitterul suedez ar trebui să fie băut doar diluat cu ceai de plante medicinale sau cu apă. În sarcină și în alăptare, acest remediu trebuie evitat complet.
Sursa: clicksanatate.ro