Diverse

DIVERSE | 5 metode pentru a combate durerile

Înainte de a recurge la administrarea de calmante este mai sănătos să încercăm mai întâi terapiile blânde, fără efecte secundare.

Durerea este un simptom care arată semnalează o problemă la nivelul unui organ, însă ea poate fi declanşată şi de unii factori din mediul înconjurător. De multe ori, durerea poate ceda adoptând unele soluţii la-ndemână, acestea fiind de preferat în locul calmantelor. În cazul unor dureri intense, apărute brusc, poate fi vorba despre o urgenţă medicală. În această situaţie, se impune consultul de specialitate.

1. Remediile naturiste

Durerile de cap pot fi reduse cu ajutorul unor tratamente naturale. Astfel, uleiurile volatile (roiniţa, menta, lavanda) pot fi folosite pentru aromaterapie sau pentru masarea uşoară a tâmplelor. Pentru durerea de cap apărută pe fondul creşterii tensiunii arteriale se poate bea un ceai preparat dintr-un amestec de păducel, traista ciobanului, măceşe, tei şi levănţică. Dau rezultate şi compresele cu bitter suedez lăsate pe ceafă timp de o jumătate de oră.

2. Acupunctura

Această terapie este de ajutor în combaterea majorităţii tipurilor de durere. Astfel, durerile de cap, cele musculare şi cele menstruale se pot trata prin acupunctură, tehnică ce presupune introducerea unor ace foarte fine în anumite puncte de la nivelul corpului. Prin acest procedeu sunt eliberate în corp endorfine, mesageri chimici care reduc senzaţia de durere, acţionând ca şi calmante naturale.

3. Masajul

Formă simplă de terapie prin atingere, masajul ajută la relaxarea generală a organismului, combătând cele mai mult tipuri de dureri. Este bine ca masajul să fie făcut de un terapeut, care indică şi dacă există sau nu contraindicaţii pentru o astfel de metodă. Dacă nu reuşim însă să ajungem la un centru specializat, putem practica automasajul. Astfel, durerea de cap poate trece prin masarea tâmplelor prin mişcări circulare, cu ajutorul vârfurilor degetelor. Unul dintre avantajele masajului este reduce nevoia de a administra analgezice.

4. Electrostimularea

Tehnicile de electrostimulare şi de fizioterapie care folosesc curenţi de frecvenţă joasă sunt de ajutor în combaterea unor dureri cronice şi acute date de reumatism, de accidente şi pe cele survenite în urma intervenţiilor chirurgicale. În cadrul acestei metode se plasează electrozi la nivelul traseelor nervoase sau se dispun electrozi-ac în apropierea acestora, efectele benefice putându-se observa după o jumătate de oră. Tehnica este contraindicată celor cu pacemaker şi gravidelor.

5. Medicamentele

Unele tipuri de dureri pot trece în urma administrării unor medicamente de tipul analgezicelor. Putem să luăm medicamente uşoare, care pot îndepărta unele dureri si dacă nu reuşim să găsim şi să îndepărtăm cauza, trebuie să ne prezentăm la medicul de familie şi ulterior la  medicul specialist. În funcţie de tipul de durere, se poate administra aspirină, paracetamol sau ibuprofen. Atenţie însă, abuzul de medicamente poate accentua durerea de cap şi poate da dependenţă!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page