DIVERSE | 5 feluri în care să guști mămăliga. Reinventează tradiționala rețetă românească
Nu o fi ea chiar de la noi pentru ca si alte popoare din estul Europei o mananca si o promoveaza ca fel de mancare national, dar e tare gustoasa. Pana si bucataria italiana inainteaza polenta la rang de delicatese in feluri spectaculoase, in restaurante. Uite cum sa te bucuri de ea altfel decat cu branza si smantana.
La noi, in stilul traditional, e tare si vartoasa, cat sa o tai in felii. Polenta italienilor e mai moale si mai cremoasa. Indiferent cum o numesti si in ce varianta o gatesti, mamaliga poate fi asezata si langa alte arome decat cele clasice de branza si smantana.
I-am gasit varinate printre retetele unor mari bucatari, am consemnat-o si in lista de mancaruri recomandata de The New York Times si am constatat ca multi bloggeri straini o plac. Iata cele mai reusite combinatii:
1.Mamaliga cu ou si pesto
Nu parea prea diferita de ce mancai pe cand erai copil, dar ideea capata un nou gust prin aromele ierburilor aromatice. Invata sa pregatesti un sos pesto din reteta noastra de aici.
Amesteca-l cu cateva masline tocate marunt. Pregateste o mamaliga moale, fierbe oua moi si serveste-le cu stil. Aseaza in fiecare bol mamaliga, un ou taiat in jumatate si sos pesto. Parca nu mai seamana cu mancarea mamei!
Sursa foto: The Trail of Crumbs
2.Mamaliga cu oua coapte, spanac si usturoi
Mamaliga moale, amestecata cu parmezan ras si un strop de lapte, asezata la baza unor forme de sufleu, urmata de un strat consistent de spanac calit cu usturoi si piper. Deasupra lor sparge cate un ou si coace totul la cuptor intr-o tava umpluta pe jumatate cu apa. Dupa 25-30 de minute vei avea o minunantie de mic dejun.
Susa foto: The Kitchn
3. Mamaliga la cuptor cu spanac, ricotta si cascaval
Este o reteta pe care o propun editorii culinari ai The New York Times. Spanacul este oparit si amestecat cu ricotta, parmezan, cascaval ras, sare si piper. Aseaza un strat de mamaliga moale intr-un vas termorezistent, continua cu un strat de spanac si apoi cu inca unul de mamaliga. Presara deasupra parmezan si cascaval si coace totul a cuptor timp de 20-40 de minute la 180C.
4. Mamaliga cu smochine si mascarpone
Abordarea atat de surprinzatoare este a Marthei Stewart. Este o reteta simpla in care sa pregatesti o mamaliga moale, sa o amesteci cu putin lapte si sa o servesti in boluri cu miere, smochine proaspete si mascarpone.
Sursa foto: marthastewart.com
5. Mamaliga cu ciuperci la cuptor
O varianta mai gustoasa si mai sanatoasa in locul mamaligii servite langa o ciulama de ciuperci. In cazul de fata ciupercile sunt puse la cuptor timp de 15-20 de minute dupa ce au fost condimentate cu sare si piper, ulei de masline, otet si usturoi. Servestele pe un bol de mamaliga moale si fierbinte.
Sursa foto: Two Peas and Their Pod
Sursa: www.foodstory.ro