DIVERSE | 4 motive ciudate pentru care continui să te îngrași
Într-adevăr, factorii care contribuie cel mai mult la creșterea în greutate sunt sedentarismul și gustările nesănătoase, însă studii recente sugerează existența unor motive mai puțin evidente în ceea ce priveștea acumularea de kilograme în plus. Iată care sunt acestea!
Probleme de cuplu
Un studiu recent a constatat că cuplurile care obișnuiesc să se certe frecvent și care manifestă furie în timp ce o fac au niveluri mai mari în organism ale hormonului ce declanșează foamea (grelina).
În urma studiului, oamenii de știință au descoperit că aceste cupluri au consumat mai multe alimente bogate în sodiu și grăsimi nesănătoase. Rezultatele sugerează, astfel, că așa-numitul stres marital poate fi un factor de risc important pentru creșterea în greutate.
Prea mult fier în organism
Dacă te gândeai să reduci consumul de carne roșie pentru a avea un control mai bun asupra caloriilor, iată încă un motiv în plus s-o faci: un nou studiu sugerează că fierul din carnea roșie ar putea interfera cu hormonii majori implicați în echilibrul alimentar (grelina – hormonul foamei și leptina – hormonul sațietății), astfel că metabolismul este încetinit și are nevoie din nou de hrană.
Astfel, femeile între 18 și 50 de ani au nevoie de 18 mg de fier zilnic, iar cele de peste 50 de ani de doar 8 mg. Consumul a mai mult de un kilogram de carne roșie săptămânal este suficient pentru a ridica nivelul de leptină, avertizează cercetătorii.
ADN-ul
În viitor, știința va fi capabilă să descopere genele responsabile pentru creșterea în greutate, însă deocamdată nu se știe cu exactitate dacă factorii genetici au legătură cu tendința de îngrășare.
De altfel, în cadrul unui studiu la care au luat parte 9000 de femei și bărbați, Michael C. Parent, profesor în cadrul Texas Tech University, și colegii săi au analizat convingerile oamenilor potrivit cărora moștenirea genetică ar influența riscul de a lua în greutate. Trei ani mai târziu, cercetătorii au constat că persoanele care puneau pe seama factorilor genetici greutatea crescută aveau tendința să facă mai puțină mișcare și să mănânce sănătos.
Este mai greu să slăbești
Studii recente publicate în Obesity Research & Clinical Pratice indică faptul că tinerii de astăzi se îngrașă mai repede consumând mai puține calorii, spre deosebire de părinții lor. Deși consumă aproape aceeași cantitate de mâncare și face mai multă mișcare, generația actuală se îngrașă mai mult decât acum 40 de ani.
Suntem nevoiți, astfel, să adoptăm un stil de viață cât mai sănătos și să facem mai multă mișcare.
Sursa: www.clicksanatate.ro