DIVERSE | 4 factori surprinzatori declansatori de migrene
De multe ori, o banala pofta de ciocolata spune mai mult decat crezi despre starea ta de sanatate. Pe langa faptul ca organismul resimte nevoia de zahar si cere sa isi regleze singur glicemia, faptul ca intr-un anume moment iti doresti sa mananci ceva dulce poate insemna si ca te asteapta o migrena. Asta pentru ca durerile de cap nu sunt precedate intotdeauna de simptomele clasice (cefalee, greata si varsaturi). Iata patru factori surprinzatori declansatori de migrene!
1 Somnolenta
Durerile de cap cauzate de lipsa somnului nu sunt surprinzatoare pentru nimeni. Insa faptul ca te trezesti cu una dupa o repriza de somn prelungita poate sa iti ridice semne de intrebare. Organismul, in special creierul, percepe intr-un anume mod programul tau de somn, iar atunci cand acesta este modificat in vreun fel, apar si migrenele. De aceea, medicii recomanda ca si in weekend sa te trezesti la aceeasi ora la care te trezesti in cursul saptamanii.
2 Perioada de relaxare de dupa stres
Dupa o perioada incarcata, substantele declansate in corp, drept raspuns la stres, pot fi cele care iti provoaca asa-numitele “dureri de cap de weekend”. Potrivit unei cercetari din 2011, prezentata in cadrul intalnirii anuale a neurologilor americani, oamenii au un risc cu pana la 20% mai mare de a dezvolta o migrena in primele 12 spre 24 de ore dupa ce au trecut de la starea de “tristete” sau “nervozitate” la cea de “relaxare” sau de “fericire”.
3 Ploaia
Desi nu exista cifre oficiale care sa confirme acest lucru, migrenele au o legatura si cu starea vremii. Dr. Stephen Silberstein, directorul “Headache Center” din cadrul Jefferson University Hospitals din Philadelphia, SUA, spune ca a observat pacienti care raporteaza migrene mult mai des in zilele ploioase.
4 Fluctuatiile de estrogen
Statisticile spun ca femeile sufera de migrene, in medie, de doua ori mai frecvent decat barbatii. Asta pentru ca una din cauze este data de nivelul de estrogen din organism. Menstruatia, pilulele contraceptive cu doza neregulata, lunile de dupa nastere sau menopauza sunt factorii declansatori si ar trebui sa ai o discutie cu ginecologul tau pentru un tratament pe cale orala.
Sursa: www.sanatate.acasa.ro