Important

DIVERSE | 3 comisii parlamentare voteaza impotriva ACTA

Acord comercial de combatere a contrafacerii (ACTA) a intrat in faza finala, dupa ce trei comisii parlamentare si-au votat recomandarile pe 31 mai, informeaza Parlamentul European pe site-ul propriu. Comisia pentru afaceri juridice a votat impotriva unei propuneri de aviz care recomanda aprobarea acordului, iar comisiile pentru industrie si libertati civile au aprobat rapoarte ce recomanda respingerea ACTA.

Pentru ca ACTA sa intre in vigoare in UE, trebuie aprobat de Parlamentul European si Consiliu si ratificat in statele membre. Votul in plen este programat pentru perioada de sesiune din 2-5 iulie si va lua in considerare recomandarea comisiei pentru comert international, responsabila cu dosarul. Aceasta va primi avizul altor patru comisii, cele pentru afaceri juridice, libertati civile, industrie si dezvoltare.

Un raportor din Marea Britanie cere respingerea acordului

Comisia pentru dezvoltare va vota pe 4 iunie asupra unui proiect de aviz in favoarea aprobarii. Cu toate acestea, trei amendamente au fost deja prezentate cerand respingerea ACTA.

Raportorul David Martin (Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, Regatul Unit) cere in raportul sau respingerea acordului in Parlament. Comisia pentru comert international va vota recomandarea sa pe 20-21 iunie.

Comisia Europeana cere aprobarea ACTA

Desi mai multe comisii parlamentare cer respingerea acordului, Comisia Europeana cere aprobarea ACTA. Pe 10 mai, a trimis acordul la Curtea de Justitie pentru o decizie asupra compatibilitatii acestuia cu drepturile si libertatile fundamentale UE. Comisia a cerut Parlamentului sa astepte decizia Curtii inainte de a vota.

ACTA are scopul de a ameliora punerea in aplicare a drepturilor de proprietate intelectuala la nivel international. Multe tari sunt ingrijorate ca economiile lor ar putea suferi mari pierderi din cauza contrafacerii si pirateriei. Exista, insa, temeri ca acordul ar favoriza interesele marilor companii in detrimentul drepturilor cetatenilor. Cei ce se opun acordului se plang si de faptul ca negocierile s-au facut in secret.

avocatnet.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page