CulturaDiverse

DIVERSE | 25 de ani de la căderea Cortinei de Fier. Cum recuperăm memoria?

Trebuie să ne amintim, ca să ne putem vindeca. Este spiritul în care a fost marcată la Bucureşti împlinirea a 25 de ani de la căderea Cortinei de Fier. Reprezentanţi ai instituţiilor din România şi din Germania au participat la o dezbatere despre comunism: ce a însemnat pentru Germania prăbuşirea Zidului Berlinului şi ce a adus României Revoluţia din 1989.

Celebrarea momentelor care au eliberat în acelaşi an România şi Germania au adus împreună diplomaţi, istorici şi reprezentanţi ai instituţiilor din cele două ţări.

Werner Hans Lauk, ambasadorul Germaniei în România: „Se cade să sărbătorim şi să ne amintim ce s-a întâmplat în aceşti 25 de ani. (…) Am încercat şi încercăm în continuare să dezvoltăm cercetarea istorică, să învăţăm ce s-a întâmplat cu adevărat, nu doar la suprafaţă, ci şi la nivel individual”.

Germania sărbătoreşte anul acesta 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului, graniţa care i-a separat pe nemţi vreme de aproape trei decenii. Prăbuşirea Zidului Berlinului a dat speranţe şi altor popoare din Est că vor scăpa de comunism. A fost un imbold şi pentru Revoluţia din 1989 din România.

Radu Preda, preşedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc: „Germania poate fi pentru noi un exemplu de cultură a memoriei. (…) Avem nevoie de o mai mare conştiinţă a faptului că nimic, dar absolut nimic din ceea ce avem astăzi nu este de la sine înţeles. Că libertatea nu este un bun o dată câştigat pentru totdeauna şi trebuie renegociată zi de zi”.

Arma în lupta cu balaurii trecutului nu poate fi decât reamintirea. Doar astfel evităm să repetăm greşelile trecutului.

Sven-Joachim Irmer, directorul Fundaţiei Konrad Adenauer din România şi Republica Moldova: „Felul în care vorbiţi despre comunism este un pic defectuos. Nu se predă în şcoli, acelaşi lucru se petrece şi în Germania. Aşa că trebuie să menţinem acest subiect viu, să vorbim despre el, astfel încât să nu se mai repete niciodată”.

Fundaţia Konrad Adenauer din România a marcat evenimentul şi printr-un proiect grafic. Mai mulţi studenţi la arte plastice au realizat o pictură murală care înfăţişează simbolic ieşirea Europei din comunism şi noile perspective aduse de Uniunea Europeană.
Sursa: digi24.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page