DiverseImportant

DIVERSE | 20 de curiozități excepționale despre Univers

Universul continuă să fie o enigmă pentru oameni, fie că vorbim despre oamenii de știință sau despre cei de rând. Sunt, totuși, câteva lucruri pe care am reușit să le aflăm și să le înțelegem.

1. Dacă ai călători de la un capăt la altul al Universului cu viteaza luminii, ți-ar trebui 100.000 doar pentru a traversa Calea Lactee.

2. Lumina Soarelui are nevoie de 8 minute pentru a ajunge pe Pământ. Dacă Soarele s-ar stinge brusc, ne-ar trebui cam tot atâta timp pentru a ne da seama.

3. Culoarea unei stele este un indiciu pentru temperatura ei. Astfel că, stele roșii sunt reci, cele galbene au temperaturi medii, iar cele albastre sunt foarte calde/fierbinți. Stelele verzi nu există.

4. Luna nu are atmosferă, iar apa este aproape inexistentă. Teoretic, nimic nu ar putea crește într-un astfel de mediu. Totuși, mostre de sol aduse de pe Lună au fost udate și fertilizate, iar plantele au crescut.

5. Planeta Pluto este atât de rece, încât gheața de acolo este mai tare decât oțelul.

9. Venus este considerata sora geamana a Pământului, având cam aceeași mărime, densitate și volum. Diferența esențială dintre cele două este temperatura. Pe Venus, temperaturile trec de 400 de grade C, planeta fiind al doilea cel mai fierbinte loc din sistemul nostru solar, după Soare, bineînțeles.

10. Planeta Saturn are o densitate atât de mică, încât, dacă, teoretic, a-i arunca-o în apă, ar pluti.

11. Nu există un centru al Universului.

12. O zi pe Venus durează mai mult decât un an venusian.

13. Gunoi spațial: 8.000 de obiecte gravitează în jurul Pământului

14. Luna se departează de Pământ cu aproximativ 3 centimentri pe an. Ceea ce înseamnă că rotirea Pământului a încetinit cu .002 secunde pe zi în ultimul secol.

15. În fizică, paradoxul gemenilor este un experiment imaginar din teoria relativității restrânse, în care o persoana care călătorește în spațiu cu o navă de mare viteza se întoarce acasă și își găsește fratele geamăn identic rămas pe Pământ mai bătrân decât el.

16. Pământul cântărește aproximativ 6,000,000, 000,000,000,000,000,000 Kg.

17. Muntele Olimp este cel mai mare vulcan cunoscut. Este situat pe Marte și este de trei ori mai înalt decât Muntele Everest.

18. Universul are peste 100 de miliarde de galaxii. Fiecare galaxie are, la rândul ei, alte câteva sute de miliarde de sisteme solare.

19. Planetei Mercur îi trebuie doar 88 de zile pentru a realiza o o rotație completă în jurul Soarelui.

20. Jupiter este aspiratorul sistemului solar, atragând în atmosfera lui meteori și comete. Dacă nu ar fi Jupiter, foarte multe din aceste obiecte ar fi lovit Pământul.

Sursa: yupi.md

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page