DIVERSE | 125 de ani de la naşterea lui! Lucruri neştiute despre Charlie Chaplin
“Vagabondul”, născut în 1889, dintr-o familie cu origini ţigăneşti, dar mai ales artistice, a fost un pionier al râsului, un producător de excepţie şi un comediant care va rămâne în istorie pentru totdeauna
Charlie Chaplin s-a născut pe 16 aprilie, 1889 în Anglia, având o copilărie tristă, caracterizată de sărăcie din cauza tatălui alcoolic şi mamei care şi-a pierdut vocea de cântăreaţă pe când Chaplin avea doar cinci ani.
La 19 ani s-a angajat într-o trupă londoneză de teatru cu care, în cei cinci ani de colaborare, a ajuns de două ori în America. La sfârşitul celui de-al doilea turneu în SUA Chaplin a decis să nu se mai întoarcă în Anglia, ci să rămână în Statele Unite, primind o ofertă de angajare ca actor de la Keystone Studios, o companie producătoare de filme din California.
Şi-a făcut debutul pe marile ecrane în februarie 1914, la trei luni de la mutarea sa la Los Angeles şi curând după aceasta a inventat personajul “Vagabondul” pe care l-a interpretat cu succes în câteva zeci de filme de scurt- şi lung-metraj.
În 1918, era printre cei mai faimoşi actori din lume.
Iată câteva lucruri puţin ştiute despre marele om al cinematografiei mondiale:
Îi plăceau femeile și mai ales cele tinere. S-a căsătorit de patru ori, trei dintre soțiile sale având 16 și 17 ani în momentul în care și-au început relațiile.
Deși era vorba despre un film mut – “Luminile Orașului” – cel mai mare actor din toate timpurile a fost mulțumit de celebra scenă cu florăreasa abia după ce aceasta a rostit, pentru a 342-a oară, “Doriți flori, domnule?”.
Părinții lui erau animatori; tatăl său era vocalist și actor, iar mama lui era cântăreață și actriță. Aceștia au divorțat înainte ca Charles să împlinească trei ani.
Bunica sa din partea mamei era jumătate țigancă, lucru de care era extrem de mândră.
Chaplin nu a prea vorbit despre tehnicile lui de a face filme, susținând că asta ar fi ca și cum un magician și-ar dezvălui propriile iluzii. De fapt, până să înceapă să facă filme cu dialog (începând cu “Dictatorul”), Chaplin filma mereu înainte de finalizarea scenariului.
Simpatiile politice ale lui au fost mereu pentru doctrina de stânga. Politica sa pare moderată conform standardelor moderne, dar la acea vreme (anii 1940), gândirea lui (în conjunctură cu influența, faimă și statutul său din Statele Unite) era văzută de mulți oameni ca fiind comunistă.
Albert Einstein şi Charlie Chaplin au fost prieteni. În ciuda diferenţei de vârstă, origini şi preocupări, cele două genii, ale ştiinţei şi filmului, au fost buni prieteni. S-au cunoscut pe când se aflau în Statele Unite ale Americii, ţară de adopţie pentru amândoi.
Sursa: observator.tv