Important

DIVERSE | 12 sfaturi utile dacă ai rămas fără job

Pentru că noi și Grecia suntem singurele țări rămase încă în criză în Europa și deci luminița de la capătul tunelului pare tot mai îndepărtată, sfaturile  experților de la beliefnet.com despre cum să îți păstrezi sănătatea mentală și  fizică atunci când totul pare să se prăbușească în jurul tău pot fi de ajutor  multora dintre noi.

1.  Ia o pauză

Vrei, nu vrei, tocmai ți s-a dat ocazia să-ți tragi sufletul și probabil că aveai mare nevoie de asta. Că să te simți imediat un pic mai bine gândește-te la  tot ce urai la vechiul loc de muncă. Fă o lista! Vezi ce bine e? Vei reîntra  oricum curând în cursă nebună, așa că profită de ocazie să te odihnești un pic,  să mănânci o masă caldă la prânz și să nu mai stai tot timpul cu ochii pe ceas.  Această pauză te va ajută să devii mai rezistent decât crezi. În plus, ai nevoie  să-ți recapeți forțele înainte de a începe goană după un nou job.

2. Identifică simptomele depresiei   Conform  studiilor de specialitate depresia afectează și bărbații în egală măsură că pe  femei, însă rămâne deseori nediagnosticată sau neobservată pentru că simptomele  sunt altele decât la femei. Așa că fii cu ochii-n patru după următoarele semne:  iritabilitate și furie, tendința de a da vină pe alții, excesul de alcool,  sentimente de rușine, insomnie, tulburări de somn,  puternic sentiment de  ratare, folosirea televizorului, calculatorului, sportului sau sexului că metode  de „tratament” al stărilor negative pe care le are.     3.  Treci la muncă!   Nu te cuibări  în halat și papuci în față televizorului! Doar pentru că nu mai ai salariu nu  înseamnă că nu ai treabă! Pune mână și actualizează-ți CV-ul și pune-l la punct.  Reia legăturile cu toți foștii colegi de școală, liceu, grădiniță, facultate, de  la fostele joburi, vechi prieteni din tabere și vacanțe, anunța pe toată lumea  că îți cauți slujbă și roagă-i să întrebe la rândul lor în jur de un post vacant  care ți s-ar potrivi. În zilele noastre cu Facebook Twitter și LinkedIn e mai  ușor că oricând să-ți activezi vechi relații și să-ți creezi unele noi.  Evaluează-ți carieră. Poate că nu e momentul potrivit să te întrebi „Chiar vreau  să fac asta tot restul vieții?”, dar poate că e momentul perfect să îți pui  această întrebare. Dacă într-adevăr ai detestat fostul job, gândește-te la  posibilitatea de a te apucă de ceva total diferit!

4. Concentrează-te pe respectul de sine

Mulţi dintre noi ne obţinem respectul de sine de la locul de munca şi din  ceea ce facem că meserie, pentru că ne-am dedicat atâta timp şi energie job-ului  încât am ajuns să ne măsurăm propria valoare faţa de rezultatele de la job şi  poziţia profesională şi socială obţinute că urmare a muncii. Acest lucru e în  special valanbil pentru bărbaţi, care tind să facă din job o parte uriaşă din  propria identitate, astfel încât orice retrogradare sau o concediere constituie  o lovitură devastatoare pentru ego-ul lor şi pentru respectul lor de sine.  Scopul e să reuşim să ne desprindem de acest tip de gândire, să devenim  conştienţi de faptul că respectul faţa de noi înşine nu e nici pe departe atât  de strâns legat de job, oameni sau lucruri. Dacă reuşim să ne apropiem cât e cât  de această revelaţie, putem descoperi o libertate  extraordinară.
5. Găseşte-ţi hobby-uri (sau apucă-te de  sport!)
Până îţi găseşti altă slujba profită de această perioadă că să descoperi ce altceva îţi mai place să faci sau să te apuci de un regim de  viaţa sănătos, cu multă mişcare, de care înainte nu aveai timp. Studiile au  arătat că persoanele care se relaxează în mod activ între patru şi şase ore pe  săptămână sunt mult mai puţin predispuse la depresie, anxietate, hipertensiune şi mâncatul excesiv. Dacă tot ai timp, foloseşte-l la ceva util sănătăţii tale  fizice şi mentale.
6. Reorganizează-ţi  bugetul
Vei fi mult mai puţin stresat dacă iei taurul de coarne.  Aseaza-te cu întreaga familie la masă, cu un carneţel, şi tăiaţi toate  cheltuielile care nu sunt absolut necesare, că să va încadraţi în noul buget,  micşorat: unul din telefoanele mobile, un telefon fix pe care nu-l prea  folosiţi, abonamentul la cablu pentru 60 de canale la care nu va uitaţi, orele  de pian ale copilului, mesele în oraş, etc. Dacă preiei controlul asupra  situaţiei financiare, nu te vei mai simţi atât de deprimat.
7. Nu  te izola de lume
E uşor să te izolezi cad îţi pierzi slujba,  însă e unul din cele mai rele lucruri pe care le poţi face pentru starea ta  psihică. Ieşi din casa, nu refuză invitaţii, fă activităţi de  voluntariat sau ia-ţi un job pârţ-time, chiar dacă e plătit prost, însă astfel  ai ocazia să ieşi din casa, să te simţi util şi, mai ales să îţi faci noi  relaţii care te pot ajuta să-ţi găseşti un nou job. Oricum e mai bine decât să stai închis între patru pereţi plangandu-ţi de milă.
8. Fă-ţi un  program şi ţine-te de el

Fiinţele umane au nevoie de rutină. Ritmul nostru circadian, orologiul nostru  intern care administrează fluctuaţiile în temperatura corpului, secreţia unor  hormoni şi chiar ritmul metabolic are nevoie de un tipar regulat. Aşa că fă-ţi  un program de viaţa şi tine-te de el chiar dacă nu ai de ce. Inchipuieste-ţi că lucrezi de acasă şi structurează-ţi ziua ghidandu-te după asta. De exemplu:  trezeşte-te zilnic la aceeaşi oră, fă un pic de sport, da câteva telefoane,  fă-ţi un prânz ieftin, trimite CV-uri după-amiază, etc.
9. Nu-ţi  lasă mintea să o ia razna
E uşor să transformi un eveniment  neplăcut din viaţa intr-o catastrofă de nivel planetar. Un gând negativ duce la  altul şi tot aşa, dacă-ţi laşi mintea să alunece în prăpastii, te trezeşti că o ţii tot intr-un atac de panică. însă dacă suntem atenţi la şirul gândurilor şi  îl oprim când îl vedem că derapează, putem evita panică. Oricărui gând negativ  răspunde-i cu unul pozitiv.
10. Fă-te util
Toţi  simţim nevoia să fim utili, de aceea ne şi identificăm atât de mult cu meseria  noastră şi cu performantele de la munca. însă există o mulţime de modalităţi să te simţi util chiar dacă eşti şomer. Preia mai multe responsabilităţi în casa,  ocupă-te mai mult de copii, oferă-te să îi duci şi să-i aduci de la şcoală, să plimbi câinele, să plăteşti facturile, să te ocupi de temele copiilor, etc. Sunt  o mie de lucruri de făcut intr-o familie şi partenerul îţi va fi cu siguranţă recunoscător pentru că ai preluat din sarcini. Ba, probabil că va avea şi câteva  sugestii de noi activităţi!
11. Fii pregătit pentru întoarcerea  la muncă
Cercetările recente arăta că multe dintre persoanele  care au revenit la munca după o perioadă mai lungă de şomaj suferă de anxietate şi depresie, deoarece sunt presaţi de creditori şi se tem că dacă nu îşi fac  treaba perfect vor fi daţi din nou afară. Aşadar, pregăteşte-te pentru  dificultăţile revenirii în câmpul muncii. Că şi în cazul gândurilor  prăpăstioase, simplul fapt că eşti conştient de aceste stări şi de cauza lor  poate îndepărtă mare parte din anxietate şi nesiguranţă. în orice caz, e bine să  ştii că nu eşti singurul care trece prin aşa ceva.
12. Nu-ţi  pierde niciodată speranţa
Speranţa a rămas la urmă nu numai  pentru că moare ultima, aşa cum se zice, ci pentru că este cel mai puternic  eliminator de stress din câte există. Medicii spun că să speri e cel mai bun  lucru pe care poţi să-l faci pentru corpul tău. Aşa că nu uită un adevăr probat  de multe ori în viaţa: chiar dacă te simţi disperat şi pierdut, „când se închide  o uşa, se deschide o fereastră”. Aşa că nu-ţi perde niciodată speranţă!

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/12-sfaturi-utile-daca-ai-ramas-fara-job_948268.html#ixzz1wWSlSz2v

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page