DIVERSE | 12 semne timpurii ale afecțiunilor hepatice
Ficatul este cel mai mare organ solid din corp. Este situat în partea superioara a abdomenului și este protejat parțial de coaste. Ficat realizeaza multe funcții importante și nu puteți trăi fără ficat. Din acest motiv, trebuie să cunoașteți semnele precoce ale afectării hepatice și să vă îngrijiți cât de mult posibil ficatul.
Există mai mult de o sută de tipuri diferite de boli ale ficatului. Fiecare are propriul set de simptome. Unele dintre aceste boli includ boala hepatică alcoolică, hepatita, boala hepatică grasă și ciroza hepatică. Semnele precoce ale bolii hepatice tind să fie ușor de trecut cu vederea. Iată câteva semne timpurii comune.Există mai mult de o sută de tipuri diferite de boli ale ficatului. Fiecare are propriul set de simptome. Unele dintre aceste boli includ boala hepatică alcoolică, hepatita, boala hepatică grasă și ciroza hepatică. Semnele precoce ale bolii hepatice tind să fie ușor de trecut cu vederea. Iată câteva semne timpurii comune.
1. Stomac suprasolicitat
Este posibil să aveți greață și vărsături. Acestea pot fi simptome si pentru alte boli, cum ar fi migrene, intoxicații alimentare, vertij, rau de mișcare, sarcină timpurie, probleme renale. Cei care suferă de afectiuni hepatice simt adesea greață, deoarece ficatul are o capacitate scăzută de eliminare a toxinelor.
2. Oboseala și slăbiciunea generală
Unul dintre semnele timpurii și evidente ale afectiunilor hepatice este te simti în mod constant obosit și slab. Când ficatul nu este în stare excelentă, corpul trebuie să lucreze mai mult și veți avea nevoie de mai multă odihnă. Acest lucru se datorează unei creșteri a toxinelor în sânge, care nu pot fi eliminate, deoarece ficatul nu poate scăpa de toxine în mod corespunzător.
3. Lipsa apetitului
Acest lucru se întâmplă din cauza lipsei de producere a bilei care ajută la digerarea grăsimii în dietă. Atunci când mâncarea nu este digerată în mod corespunzător, aceasta poate duce la lipsa apetitului și la o pierdere severă de greutate.
4. Probleme de digestie
Ficatul este important în digestie, deoarece face ca bila să ajute nutrienții să fie mai bine procesați și absorbiți de intestinul subțire. Dacă ficatul nu reușește, puteți dezvolta o creștere a indigestiei și a diareei. Dacă bila nu este produsă în mod corespunzător, puteți, de asemenea, să prezentați sindromul intestinului iritabil, intoleranța la alimente grase, intoleranța la alcool, balonarea abdominală, constipația și calculii biliari.
5. Modificări ale culorii urinei
Dacă credeți că consumați suficiente lichide, dar încă aveți urina de culoare inchisa, acesta poate fi unul dintre primele semne de afectare a ficatului. Urina poate fi maronie sau portocalie din cauza nivelurilor ridicate de bilirubină în sânge. Bilirubina este crescută deoarece ficatul nu poate scăpa de bilirubină și este eliminata prin rinichi.
Urina inchisa la culoare poate fi si ca urmare a deshidratării, consumului de antibiotice, suplimente de vitamina B, infecții ale tractului urinar, deficiențe de enzime sau anomaliilor renale.
6. Modificări în colorarea scaunului
Deoarece bilă nu este produsa suficient de către un ficat bolnav, se poate schimba si culoarea scaunului. În loc să fie maroniu, poate deveni galben pal, argilă sau gri în aparență.
7. Icter
Icterul este o colorare galbenă a pielii, a limbii, a vârfurilor degetelor și a ochilor. Icterul provine de la o creștere a bilirubinei în fluxul sanguin și în țesutul corporal care în mod normal ar fi eliminat de bilă. Bilirubina se acumulează atunci când celulele roșii din sânge sunt distruse în interiorul ficatului. Aceasta face ca pielea să devină galbena. Icterul poate semnala, de asemenea, o problemă cu pancreasul sau cu vezica biliară.
8. Modificări abdominale
Dacă aveți dureri sau crampe în partea inferioară a abdomenului sau vă simțiți mai mult umflat, aceasta poate însemna că aveți ascită și un ficat defectuos. Ascita este unul dintre primele semne ale afectiunilor hepatice și în principiu înseamnă că lichidul a fost acumulat în interiorul cavității abdominale. Asta se poate întâmpla ori de câte ori există afectiuni ale ficatului sau ciroza hepatice.
De asemenea, ascita poate fi legata si de alte tulburări care nu au legătură cu ficatul.
9. Retenția fluidelor
Unul dintre primele semne și simptome de afectare a ficatului este retenția fluidului, în special la nivelul gleznelor și picioarelor. Aceasta este similară cu ascita, cu excepția faptului că fluidul se dezvoltă în țesuturile exterioare din extremitățile inferioare. Există multe alte cauze ale retenției de lichide, inclusiv probleme renale, dezechilibre hormonale, insuficiență cardiacă și boli limfatice.
10. Mâncărime la nivelul pielii
Pielea devine mai sensibilă în ceea ce privește afectiuni ale ficatului și, deseori, provoacă mancarimi fiind hipersensibila la atingere. Este posibil să aveți o creștere a vânătailor și o creștere a vizibilității venelor din organism.
11. Durerea abdominală
Când ficatul nu funcționează bine, poate exista durere sau sensibilitate în zona afectată.
12. Sângerări intestinale, diaree sau constipație
Ficatul produce factori de coagulare și fără ei, puteți avea sângerări ale intestinelor asociate cu diaree sau constipație.
Aceasta nu este lista completă cu semnelor precoce ale afectării hepatice. De exemplu, un ficat care funcționează necorespunzător poate provoca, de asemenea, probleme în echilibrul hormonilor sexuali, astfel încât bărbații să poată dezvolta sânii, iar bărbații și femeile pot suferi de pierderea libidoului. E bine sa discutați cu medicul dumneavoastră dacă găsiți probleme care durează mai mult și vă fac să nu vă simțiți bine.