DIVERSE | 10 sfaturi pentru tratarea arsurilor
Aţi gătit şi din cauza cuptorului prea încins v-aţi ales cu arsură dureroasă şi inestetică? Nu intraţi în panică! Dacă acordaţi primele îngrijiri, durerile vor trece şi nu va rămâne nici o cicatrice! Specialistul Click!, medic dermatolog Mircea Tampa, ne spune cum să îngrijim astfel de răni.
Cea mai mare parte a arsurilor termice domestice sunt produse de contactul cu obiecte de bucătărie şi lichide fierbinţi, restul prin contactul direct cu flacăra. Gravitatea arsurii depinde de profunzimea ei, aceasta variind în funcţie de intensitatea şi durata expunerii.
În arsurile uşoare, iniţial apare înroşirea pielii şi umflarea uşoară, urmând ca în câteva zile manifestările să dispară, lăsând uneori în urmă o pată maronie.
Iată cum îngrijim arsurile!
– Imediat după producerea arsurii se recomandă plasarea zonei afectate sub jet de apă rece de la robinet, pentru cel puţin 10 minute.
– Ulterior se recomandă aplicarea de comprese umede, preferabil pansamente sterile impregnate cu apă plată. Acestea trebuie aplicate pur şi simplu, fără a efectua pansamente care să strângă zona afectată.
– Dacă rana conţine resturi textile se recomandă ca acestea să fie îndepărtate de către medic.
– Pentru reducerea inflamaţiei se indică administrarea unui antiinflamator, de tipul aspirinei sau ibuprofenului, în cazul adulţilor.
– Nu se aplică creme grase sau unguente deoarece acestea astupă porii şi agravează arsura. Aplicarea untului are acelaşi efect nedorit.
– Băşicile formate nu se sparg, ci se lasă să se desprindă singure, în câteva zile.
– Uleiul de floarea-soarelui sau uleiul de măsline aplicate pe o arsură pot determina eczematizarea leziunii şi de aceea nu este indicat să fie utilizate ca şi metode de tratament al arsurilor.
– Se pot utiliza sprayuri cu antibiotice şi hidrocortizon, disponibile în farmacii.
– În cazul transportului către medic, nu se fac pansamente strânse şi nu se aplică plasturi, ci se înveleşte zona afectată în folie de aluminiu de bucătărie, pentru a nu introduce în leziune fragmente textile care ar putea conduce la infecţie.
– Nu se aplică gheaţă pe arsură deoarece poate apărea contracţia vaselor de sânge având drept rezultat întârzierea vindecării arsurii.
Arsurile severe duc la complicaţii
Dacă arsurile sunt profunde sau foarte întinse, dacă sunt însoţite de durere intensă, febră sau secreţii purulente se recomandă prezentarea în cel mai scurt timp la medic, pentru a putea preveni pe cât posibil complicaţiile, printre care se numără infecţiile, insuficienţa renală sau şocul septic. Arsurile severe pot duce la deces.
Cum recunoaştem arsurile care ne trimit la medic
În arsurile de gradul II apar băşici pline cu lichid, care se pot sparge lăsând suprafeţe neacoperite de piele, peste care se vor forma ulterior cruste.
Arsurile de gradul III sunt mult mai grave, pielea este uscată şi neagră şi rana poate merge până în profunzime, afectând muşchii şi oasele.
Arsurile de gradul I şi II se vindecă fără cicatrice, spre deosebire de arsurile de gradul III, care lasă cicatrici inestetice, caracteristice.