DIVERSE | 10 sfaturi pentru bolnavii de diabet
Diagnosticul de diabet nu este o tragedie. Cu unele modificări ale stilului de viață și medicamentele potrivite, persoanele cu această boală pot duce o viață sănătoasă și împlinită.
Peste 420 de milioane de oameni suferă de diabet la nivel global, iar statisticile arată că numărul celor afectați de această boală crește de la an la an. Diabetul este o boală cronică și apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină sau în cazul în care organismul nu utilizează în mod corespunzător insulina pe care o produce (insulinorezistență). Insulina este hormonul care reglează concentrația de zahăr din sânge, permițându-i glucozei din circulație să pătrundă în celulele corpului, unde este folosită drept combustibil. Dacă acțiunea insulinei este inadecvată, nivelul de glucoză din sânge devine prea ridicat.
Diagnosticul de diabet este perceput, de obicei, ca un șoc. Pacientul se teme că, din acel moment, viața sa va însemna doar medicamente, injecții, consultații medicale și un regim drastic. Din fericire, realitatea nu este, de cele mai multe ori, atât de tristă. Cu câteva ajustări ale stilului de viață, majoritatea bolnavilor de diabet duc o viață sănătoasă și activă.
Iată ce poți face pentru a te simți în formă, chiar dacă suferi de diabet:
1. Atenție la hipoglicemie!
Crizele hipoglicemice pot fi provocate de o doză prea mare de insulină sau alte antidiabetice, de o cantitate prea mică de carbohidrați în dietă, de amânarea unei mese, de un efort fizic prea mare sau de o temperatură prea ridicată. Dacă ai o hipoglicemie ușoară, ia imediat o linguriță de zahăr, mănâncă 2-3 bomboane sau bea un pahar de suc dulce.
2. Echilibrează grupele alimentare și hrănește-te corect
Alcătuiește-ți un plan nutrițional, de preferință cu ajutorul unui nutriționist specializat, și respectă-l cu strictețe.
3. Scapă de kilogramele în plus!
Cel mai eficient lucru pe care îl poate face o persoană cu diabet, mai ales cu cel de tip 2, este să piardă din greutate. Pierderea a doar 10% din greutatea corpului îmbunătățește sensibilitatea la insulină și toleranța la glucoză, scade tensiunea arterială și nivelul colesterolului.
4. Alcoolul: cât de mult poate fi prea mult
Nu este obligatoriu să renunți complet la alcool. Dar nici nu e cazul să depășești 3 pahare de vin sau 2 beri într-o zi. Și, foarte important: este interzis să bei pe stomacul gol!
5. Fă mișcare zilnic!
Efortul fizic acționează ca un medicament: mușchii convertesc glucoza în energie, iar glicemia scade. Ideale sunt mersul pe jos în ritm vioi sau mersul pe bicicletă, înotul, yoga și dansul.
6. Învață să îți controlezi emoțiile
Dispoziția contează, pentru că hormonii stresului cresc glicemia. Dacă simți că te cuprinde anxietatea sau chiar depresia, apelează la tehnici de relaxare sau la un psiholog, pentru a face față problemelor emoționale.
7. Nu renunța la viața sexuală
Aceasta te ajută să îți menții o stare psihică și o sănătate mai bună, iar diabetul nu înseamnă că nu mai poți avea o relație sexuală satisfăcătoare.
8. Ai grijă de somn
Măsoară-ți glicemia înainte de culcare și ține lângă pat o gustare bogată în carbohidrați și un pahar cu apă.
9. Respectă indicațiile medicului
Stabilește un program de îngrijire și de tratament împreună cu medicul curant și încearcă, pe cât posibil, să nu te abați de la el. Mergi la consultații regulate.
10. Monitorizează-ți sănătatea
Ține un jurnal în care notezi nivelul glicemiei și rezultatele controalelor medicale. Pentru că diabetul poate avea complicații precum cele la nivelul ochilor și rinichilor, ai grijă să le previi.
Opinia specialistului
Dr. Daniela Petrache, medic diabet, nutriție și boli metabolice, http://danielapetrache.ro/
Diabetul poate afecta organismul pe termen lung. Diabetul afectează vasele de sânge și nervii, așadar poate afecta orice parte a corpului. Dar complicațiile diabetului apar, în general, după mulți ani de neglijență terapeutică. Complicațiile nu sunt o certitudine și pot fi evitate printr-un control glicemic riguros. De asemenea, este bine să țineți sub control și tensiunea arterială, dar și nivelul colesterolului. Puteți reuși acest lucru adoptând o alimentație sănătoasă, evitând fumatul și alcoolul. Și o activitate fizică regulată vă ajută în menținerea unei glicemii normale.