DIVERSE | 10 mituri uluitoare despre creierul uman! VEZI care este adevarat si care este fals!
Datorita complexitatii sale creierul uman ascunde inca foarte multe secrete. De fiecare data cand s-a crezut ca nimic nou nu mai poate fi descoperit, creierul uman si-a mai dezvaluit unul din numeroasele sale mistere. Pana in prezent, nimic inventat de oameni nu se poate nici macar apropia de creierul uman. Va prezentam in continuare cateva mituri legate de creierul uman:
Mitul # 1: Creierul uman poate jongla cu mai mult de doua sarcini in acelasi timp
Fals: Creierul uman nu se poate ocupa de mai multe sarcini in acelasi timp cand faci multi-tasking. De fapt, trece de la o sarcina la alta. Din cauza ca miscarea aceasta necesita timp, multi-tasking-ul nu este o modalitate eficace pentru a-ti face treaba.
Mitul # 2: Fenomenul de deja-vu apare cand in creier se produce o confuzie intre vis si realitate
Fals: Oamenii de stiinta nu stiu inca sa explice motivul pentru care oamenii traiesc sentimentul de deja vu, adica ai impresia ca ai fost undeva sau ai facut ceva, desi tu stii ca nici nu ai fost acolo si nici nu ai facut nimic. Noi cercetari sugereaza ca fenomenul deja vu se intampla atunci cand oamenii merg intr-un loc nou, insa asemanator cu unul in care au fost in trecut, sau cand au facut in trecut ceva asemanator cu activitatea noua. Unii considera ca acest fenomen este legat de reincarnare.
Mitul# 3: Cu cat este creierul mai mare cu atat esti mai destept
Fals: Un creier mai mare nu inseamna si mai multe ganduri. De fapt, atat creierele, cat si trupurile oamenilor care traiau in pesteri erau mult mai mari decat ale oamenilor din prezent. Pe masura ce omenirea a evoluat, creierul a inceput sa fie mai bine utilizat prin procese complexe precum limbajul, gandirea si memoria.
Mitul # 4: Creierul lui Einstein a fost neobisnuit de mare
Fals: Un studiu realizat in 1999 a creierului lui Einstein, bazat pe fotografiile care au fost realizat dupa ce a murit in 1955, a scos la iveala ca lobii sai parietali, cei responsabili cu abilitatea la matematica, erau cu 15% mai mari decat unii normali. Insa, masa creierului sau era mai mica decat una normala.
Mitul # 5: Oamenii au cele mai mari creiere dintre mamifere
Fals: Chiar daca oamenii sunt cele mai inteligente fiinte de pe planeta, nu au si cele mai mari creiere. Este nevoie de creiere imense pentru a controla muschi mari. Creierul uman cantareste aproximativ 1,36 kg, in vreme ce al unei balene albastre mascul are 8 kg, iar al elefantului putin mai mult de 4,5 kg.
Mitul # 6: Meditatia imbunatateste abilitatea de a lua decizii precum si concentrarea
Adevarat: Cand cercetatorii au scanat creierele calugarilor budisti in timp ce faceau meditatie au observat ca partile creierelor care-i ajuta pe oameni sa se concentreze si sa ia decizii devin mai active. Insa, activitatea era mult mai mare la tinerii calugari care abia invatau sa mediteze si mai redusa la cei meditau de mai multa vreme. Creierele calugarilor mai in varsta au invatat sa se focusese mult mai usor.
Mitul # 7: In cazul stangacilor, partea dreapta a creierului controleaza muschii de pe partea stanga a corpului
Adevarat: Partea dreapta a creierului controleaza miscarile partii stangi a corpului indiferent daca persoana este stangace sau dreaptace. Iar partea stanga a creierului controleaza miscarile parti drepte. Tocmai de aceea, afectarea unei parti a creierului influenteaza cealalta parte a corpului.
Mitul # 8: Partea stanga a creierului este responsabila cu limbajul
Adevarat: Cele doua emisfere ale creierului arata aproape la fel. Insa ele indeplinesc sarcini diferite. Cand este vorba despre matematica sau formarea unor cuvinte, cei mai multi dintre oameni folosesc emisfera stanga. Recunoasterea fetei, abilitatile spatiale si muzica sunt in sarcina emisferei dreapte.
Mitul # 9: Cu cat folosit mai mult creierul uman cu atat devine mai puternic
Adevarat: Pentru a avea un creier puternic este nevoie de exercitii. Invatarea unor abilitati noi sau executia unor sarcini mentale intaresc conexiunile dintre celulele creierului. Curiozitatea sporeste ascutimea mintii. De asemenea, si exercitiile fizice ajuta la mentinerea puterii creierului, intrucat creierul este mai bine irigat.
Mitul # 10: Stresul creste riscurile atacului cerebral
Fals: Atacul are loc atunci cand vasele de sange ale creierului se blocheaza. Tensiunea arteriala mare, alaturi de diabet si fumat, pot afecta vasele de sange, inclusiv acelea care iriga creierul, crescand astfel riscul unui atac cerebral.
Sursa: www.sfatulparintilor.ro