DIVERSE | 10 curiozitati pe care nu le stiai despre limba romana!
1. Cel mai lung cuvant din limba romana este
pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza (44 de litere), care defineste o boala de plamani?
Exista, de asemenea, multi alti termeni medicali sau din domeniul chimiei care pot ajunge si chiar depasi 30 de litere, cum ar fi:
- Difosfopiridinnucleotidpirofosfataza (36 de litere)
- encefalomielopoliradiculonevrita (32 de litere)
- gastropiloroduodenojejunostomie (31 de litere)
- diclordifeniltriclormetilmetan (30 de litere)
2. Degenerescentele si regenescentele sunt cele mai lungi cuvinte care contin o singura vocala (repetata de cateva ori);
3. Cel mai lung cuvant alcatuit numai din note muzicale: similare (8 litere).
4. Cuvinte care au cele 5 vocale (a, e, i, o, u) in ordine alfabetica: ametitorul, anteriorul.
5. Cuvinte care au cele 5 vocale (a, e, i, o, u) in ordine inversa: bucovinean, butoniera.
7. Autoînsămânţările este cel mai lung cuvant (17 litere) care contine toate cele 8 vocale ale limbii romane: a, ă, â, e, i, î, o, u.
8. Cuvantul arbitrarietate este un cuvant “tetraedru”: o litera se repeta o singura data (D), 2 litere se repeta de 2 ori (E si I), 3 litere se repeta de 3 ori (A, R si T). Alte cuvinte “tetraedru” sunt cocontractanta si metamatematici.
9. Toate literele cu semne diacritice din alfabetul român (ă, â, î, ş, ţ) se regasesc in cuvintele: înfăţişând, îmbrăţişând.
10. Urmatorul enunt este adevarat: Aceasta propozitie e alcatuita din treisprezece cuvinte si saptezeci si cinci de litere.
Bonus! La un calculator de buzunar tastati urmatorul numar: 31907018. Acum intoarceti calculatorul cu susul in jos. Apare cuvantul BIOLOGIE ! Numerele 71819173, 31907039 si 31907017818 dau nastere, prin aceeasi metoda, cuvintelor ELIGIBIL, GEOLOGIE si BIBLIOLOGIE.